Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zaměstnanci kravína ochránili na 200 kusů dobytka

Dne 3. 11. 2009 v 00:23 hod. byli hasiči informováni o požáru v kravíně v Postoupkách. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Postoupky, Kroměříž, Hulín, Rataje a Bezměrov. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve stáních kravína došlo k požáru slámové podestýlky.

Před příjezdem hasičů se snažili zasáhnout proti požáru sami zaměstnanci. Krávy se jim podařilo dostat do bezpečné zóny objektu a mimo dosah plamenů. Pokus o hašení pomocí čtyř ručních hasicích přístrojů nebyl moc účinný a na místo museli zavolat hasiče.

Prvotní informace na tísňovou linku vyzněla velmi závažně. Požár slámy v 80 metrů dlouhém kravíně, navíc s ustájením 200 krav. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo okamžitě vyslal jednotky i ze II. stupně požárního poplachu.

První jednotka profesionálů z Kroměříže na místo dorazila za šest minut od výjezdu. Velitel zásahu okamžitě potvrdil, že se nejedná o rozsáhlý požár a vyslaná flotila posilových jednotek dobrovolných hasičů se může vrátit.

Hasiči v dýchacích přístrojích rozvinuli vodní vedení do střední části objektu, kde postupně lokalizovali a uhasili slámu a podestýlku. Všechny krávy byly vehnány na bezpečné místo jedné strany kravína a nebylo nutné je ani evakuovat. Požár se podařilo zlikvidovat asi po hodině prací. Celý kravín hasiči také odvětrali přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v prostoru ležení kravína, kde zasáhl asi jednu čtvrtinu plochy ustájení. Hořící sláma následně poškodila osvětlovací tělesa a napáchala škodu v řádech tisíců korun. Rychlým zásahem hasičů a zaměstnanců se podařilo uchránit jak dobytek, tak i značné hodnoty majetku samotného kravína. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet