Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pošťačka zachránila podnapilého muže, sama se zranila

Dne 2. 11. 2009 v 07:34 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Vítonice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem, Vítonic a Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v přízemí rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se podařilo pracovnici poštovního úřadu vytáhnout ze zakouřených prostor domu osmapadesátiletého muže. Ten byl silně ovlivněn alkoholem a sám neměl dostatek motorických schopností k sebezáchraně. Sama žena se při jeho vytahování ven nadýchala nebezpečných zplodin hoření a na místo byla vyslána posádka zdravotnické záchranné služby.

Hasiči byli na místě ze záchranářů jako první a už za sedm minut od výjezdu. Okamžitě se začali starat o zraněnou ženu, které dali dýchací přístroj k lepší plicní ventilaci. Po příjezdu zdravotníků si ji do své péče převzal lékař. Její stav se zlepšil a po ošetření zůstala na místě.

Další část jednotky hasičů mezitím pronikla do hořícího přízemí rodinného domu. Hasiči bojovali s plameny ve dvou místnostech. Postupně uhasili požár v kuchyni a v ložnici. Plameny se částečně rozšířily do dřevených stropů, které museli hasiči rozebrat a dohasit skrytá ohniska požáru. Po uhašení a likvidaci požáru byla na místě ponechána jednotka dobrovolných hasičů k preventivní dohlídce.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl dvě místnosti a zničil jejich vybavení. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další část majetku za 500 tis. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.




mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet