Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na obrazovky České televize míří šestidílný seriál Hasiči, natáčel se v Libereckém kraji

Liberec je nejen významnou metropolí severních Čech, ale i sídlem profesionálních hasičů, kteří zodpovídají prakticky za celý kraj. Šedesát chlapů, sloužících ve třech směnách, je 24 hodin denně připraveno vyjet k jakémukoliv neštěstí, nehodě či katastrofě.

První díl šestidílného seriálu Hasiči uvede ČT2 ve středu 6. března 2019 od 21:55 hodin.
Všechny díly budou po odvysílání k vidění i na webu ceskatelevize.cz.

Proniknout do života profesionální hasičské stanice není nic jednoduchého. Každý její pracovní den je úplně jiný, práce je nesmírně těžká, nebezpečná, psychicky náročná a výrazně ovlivňuje i běžný život všech našich hasičů.

Přesto doufám, že se nám podařilo divákům zprostředkovat nevšední zážitek nejen ze zásahu,

říká ředitel HZS LK plk. Ing. Luděk Prudil.

Tvůrci se nezaměřili pouze na profesionální stránku života hasičů, ale nahlédli i do jejich soukromí. Odhalili tak, jaké osobnosti skrývá liberecká hasičská stanice a jak tito každodenní hrdinové tráví čas, pokud zrovna nechrání zdraví, životy či majetek.

Seriál sleduje životy příslušníků v různých služebních zařazeních:

  • hasič – nováček ve sboru,
  • dlouholetý profesionální hasič technik (strojní služba, chemická služba),
  • hasič instruktor – práce ve výšce (neboli lezec),
  • velitel čety,
  • operační důstojník,
  • tisková mluvčí.

Divák uvidí i každodenní rutinu hasičské stanice. Dlouhé hodiny tréninků, odborné přípravy či prověřování techniky, které může kdykoliv přerušit poplach a svolávání k zásahu. Liberečtí hasiči navíc pojali samotný poplach poněkud neobvykle.

Jeden z navrhovaných názvů seriálu o hasičích byl – Když se ozve Krakonoš. Hasiči totiž tuto větu velmi často vyslovovali a brzy jsme pochopili proč. Jako předpoplach se totiž v liberecké stanici z ampliónů ozývá znělka z Krkonošských pohádek.

To proto, aby se hasiči nepolekali a v klidu se soustředili na samotný poplach, který se spouští až po „Krakonošovi“,

popisuje režisér cyklu Jiří Fedurco.

Předpremiéra v Liberci

Náš redaktor se účastnil předpremiéry seriálu v Liberci, k vidění byl třetí díl. Dle autorů seriálu jde o žánr „docusoap“, tedy něco jiného, než prozatím většina pořadů o hasičích.

Docusoap je televizní žánr, který zaznamenává situace dokumentární formou a zpracovává je (stříhá) jako seriál. Většinou sleduje příběh lidí, které spojuje určité prostředí a vykresluje proměnu jejich vztahů. Tvůrce do průběhu scén nezasahuje, záleží tak na jeho osobnosti, jak blízko se k aktérům dostane.

Někdo by tedy mohl být zklamaný, protože dle střihu traileru a podkladové hudby očekává akci střídanou dramatem. Pravděpodobně to tak ale nebude, bude se jednat spíš jen o pomalejší náhled do hasičské práce zaměřený na sledování života několika příslušníků jak na stanici, tak i mimo ni.

Pro znalce hasičského prostředí se může místy jednat až o úsměvné situace; jako pohled do života profesionálního hasiče ale nehasičům pravděpodobně postačí, stejně jako seriál Uzamčený svět z prostředí věznice, který běžel v televizi ve stejný čas.

Sdílet