Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Horkách nad Jizerou byla požárem zničena celá garáž, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

V sobotu 2. března 2019 v půl desáté večer přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru garáže v obci Horky nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Na místo vyjely jednotky HZS Benátky nad Jizerou a Mladá Boleslav a SDH Chotětov a Horky nad Jizerou. Během vyhlášení poplachu bylo od dalšího volajícího upřesněno, že hoří garáž, která těsně přiléhá k rodinnému domu a uvnitř je osobní automobil.

Operační důstojník proto rozhodl o vyslání dalších jednotek a povolal SDH Luštěnice, Smilovice, Bezno a Dobrovice a podnikové hasiče Škoda Auto a.s. Zároveň byla o spolupráci požádána i plynárenská pohotovostní služba. Z důvodu nasazení většího počtu jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Za necelou čtvrthodinu od vyhlášení poplachu byli na místě první hasiči, kteří potvrdili, že plameny je zasažena celá garáž a požár se střechou rozšiřuje na přilehlý rodinný dům. Zásah probíhal čtyřmi C proudy a bylo zřejmé, že hašení bude probíhat delší dobu.

Kvůli zajištění pohotovosti pro případ dalších mimořádných událostí byla stanice Benátky nad Jizerou zálohována dobrovolnou jednotkou Lysá nad Labem, která byla připravena k výjezdu na své zbrojnici.

Přibližně hodinu po nahlášení události byla provedena lokalizace, požár se dále nešířil a velitel zásahu měl k dispozici dostačující množství sil a prostředků. Před dvaadvacátou hodinou pak rozhodl o redukci jednotek a odeslal některé dobrovolné sbory na své základny, zároveň nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň.

Hasiči se v další fázi zaměřili na dohašování skrytých ohnisek D programem a na rozebírání střešní konstrukce. V garáži byl po uhašení požáru nalezen ohořelý vrak osobního automobilu a také dvě dvoukilogramové propanbutanové lah­ve.

Místní dobrovolné jednotce Horky nad Jizerou byla nařízena do rána dohlídka.

V neděli v dopoledních hodinách pokračovalo vyšetřování, ke kterému byla přizvána pracovní skupina odborníků z Technického ústavu požární ochrany Praha. Škoda a příčina vzniku požáru budou stanoveny po vyhodnocení získaných poznatků.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet