Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru bývalého lihovaru ve Stráži nad Nežárkou zasahovaly jednotky z druhého stupně požárního poplachu

Dvě profesionální a pět dobrovolných jednotek zasahovalo v neděli 3. března 2019 v navečerních hodinách ve Stráži nad Nežárkou u požáru bývalého lihovaru.

Požár byl na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášen v 16:48 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Třeboň a Jindřichův Hradec dohromady se třemi cisternami a automobilovou plošinou.

Zároveň byly svolány jednotky SDH obcí Stráž nad Nežárkou, Třeboň – Branná, Mníšek, Jindřichův Hradec a Chlum u Třeboně s dalšími čtyřmi cisternami a dvěma dopravními automobily. Vzhledem k množství vyslané techniky operační důstojníci krátce před půl šestou vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu.

Požár zasáhnul objekt bývalého lihovaru. V době příjezdu hasičů hořela jeho přibližně třetina plamenným hořením. Další části byly ve velmi špatném stavu – rozpadlé zdi, propadlá střecha. Hasiči průzkumem zjistili, že uvnitř lihovaru nikdo není.

Dále se jim podařilo zabránit rozšíření požáru i na velmi zničené části budovy, což bylo zásadní. Likvidace požáru v objektu, který je staticky velmi nestabilní by byla pro zasahující jednotky velmi nebezpečná.

V 17:42 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru. Likvidaci požáru hasiči vedli jak dopravním vedením po zemi, tak i z plošiny. Dobrovolné jednotky na příkaz velitele zásahu zřídily pro dostatečné množství hasební vody čerpací stanoviště.

Dohašení všech ohnisek zabralo hasičům přibližně další dvě hodiny. Poté jednotky postupně požářiště podle příkazů velitele opouštěly. Na místě zůstane pouze místní dobrovolná jednotka, která bude část noci požářiště monitorovat.

Vzhledem k tomu, že objekt je určen k demolici, je výše vzniklé škody nulová. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS.

Foto: čtenář webu & HZS
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet