Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli větru hasiči zasahují hasiči napříč republikou, padají stromy a létají střechy

V pondělí 4. března 2019 začal vát čerstvý jihozápadní až západní vítr. Bude doprovázený nárazy větru 55 až 90 km/h, zejména při přechodu fronty kolem pondělního poledne. V úterý 5. 3. odpoledne bude vítr slábnout.

Praha

Pražští hasiči zasahovali do 16. hodiny zatím u 20 případů v souvislosti se silným větrem. Ve většině případů se jednalo o uvolněné plechy na střechách a popadané stromy na komunikace nebo dráty el. vedení.

Do 19:00 hodin zasahovali již u 34 případů, které souvisely se silným větrem. Nejvíce bylo popadaných stromů nebo větví na komunikace, zajišťovali jsme i uvolněné plechy na střechách budov. Po 18. hodině se situace začala uklidňovat.

Do sedmé hodiny ráno přibyly tři podobné události.

HZS Praha

Královéhradecký kraj

Od pondělních 15:00 do 18:30 přijalo krajské operační středisko hasičů hlášení asi o třicítce událostí, které zapříčinil silný vítr.

V Hořicích spadl strom na dvě osobní auta, událost se obešla bez zranění (hlášeno v 15:23). Hasiči po došetření události strom rozřezali a odklidili.

V Červeném Kostelci hasiči zajišťovali místo u čerpací stanice, kde došlo k úniku plynu z proražené nádrže vlivem odlétnuté střechy (hlášeno v 15:25). Na místo jeli profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce, kteří místo události zabezpečili. Výbušné koncentrace nenaměřili ani nebylo nic dalšího ohroženo. Okolí bylo do doby, než se nádrž vyprázdnila, uzavřeno, a z toho důvodu se zastavil na nezbytnou dobu i provoz na blízké silnici I/14. Po vyprázdnění nádrže byl provoz opět obnoven a hasiči předali místo zásahu majiteli.

Jednotky také zajišťovaly uvolněné části střech na jaroměřském autobusovém nádraží, černilovské základní škole a na jednom objektu v Kocbeřích. Na dalších místech v kraji odklízeli profesionální i dobrovolní hasiči stromy ze silnic.

V katastru Týniště nad Orlicí narazil projíždějící motorový vlak do větší větve v kolejišti (hlášeno v 17:30), nikdo ale nebyl zraněn. Jednotky HZS Rychnov nad Kněžnou a JSDH Týniště n. O. místo zajistily a následně si věc převzali drážní hasiči SŽDC.

Hasiči také zasahovali na Rychnovsku u dvou požárů menšího rozsahu, kdy hořela tráva od spadlých drátů elektrického vedení.

HZS Královéhradeckého kraje

Pardubický kraj

Za uplynulé 4 hodiny již evidují hasiči v Pardubickém kraji desítky výjezdů ke spadlým stromům. Aktuálně zasahují v Býšti, Pardubicích, L. Bohdanči, Litomyšli, České Třebové, Brandýse n. Orlicí, Smrčku.

Naopak v Čeperce likvidují požár louky 2×2m od spadlých drátů el.vedení.

HZS Pardubického kraje

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu v pondělí odpoledne zasáhl silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči v kraji u více než dvou desítek událostí. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce zásahů evidují na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Všechny události, u kterých v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.

HZS Kraje Vysočina

Středočeský kraj

V souvislosti se silným větrem evidují hasiči ve Středočeském kraji k 16. hodině přes padesát událostí. Například hasiči ze stanice Dobříš zasahovali u stromu, který hrozil pádem na dům a dětské hřiště.

K 17. hodině bylo událostí skoro sedmdesát, nejvíce na Benešovsku a v okrese Praze – západ.

Do 7:00 ráno pak zásahy překročily stovku.

HZS Středočeského kraje

Sdílet