Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlato se vrací do Prahy – Banská Bystrica 2002.

Ve středu 4.září se u našich sousedů v Banské Bystrici konal pátý ročník memoriálu Pavla Snopka a Josefa Dobríka v záchranářských činnostech. Jako každý rok se i letos tohoto klání zúčastnilo družstvo HZS hl.m.Prahy.

Memoriál je věnován dvěma banskobystrickým hasičům, kteří před několika lety zahynuli při výkonu služby. Letošní ročník byl pátý v pořadí. Kromě prvního memoriálu nechyběla Praha na žádném.

Na rozdíl od předchozích ročníků organizátoři rozhodli, že se soutěž bude konat na náměstí SNP. Díky této změně, provázela celé klání výrazná a pro závodníky povzbuzující, divácká kulisa.

Startovní pole tvořilo pouze 5 družstev, což bylo méně než v předchozích ročnících. Na startovní čáru nastoupila družstva z Nitry, Žiliny, Banské Bystrice, Zvolena a Prahy. Prahu reprezentovali : Jan Vinický, Luboš Samec, Miroslav Šponiar a Zdeněk Matějka pod vedením kpt. Josefa Musila.

Cílem soutěžících je vyprostit a ošetřit dva figuranty z havarovaného vozidla. Družstvo, které tvoří tři hasiči a jeden zdravotník, musí provádět tuto činnost:

1. zajistit vozidlo,
2. poskytnout první pomoc zraněným,
3. odstranit všechny dveře a střechu,
4. vyprostit figuranty,
5. dvě minuty provádět resuscitaci na figuríně.

To vše v časovém limitu dvanáct minut, přičemž za překročení limitu je družstvo penalizováno.

A jak to nakonec dopadlo? Na pátém místě se umístila jednotka HZS Žilina, na čtvrtém HZS Nitra, třetí byli domácí HZS Banská Bystrica, druhý skončil sousední HZS Zvolen a na prvním místě jednotka HZS hl.m.Prahy. Po dvou letech (a dvou druhých místech) se putovní pohár, který Praha získala při své první účasti, vrátil zpět do Prahy.
Sdílet