Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silnice s naftou zaručila klouzavý povrch

Dne 4. 11. 2009 v 07:47 hod. byli hasiči informováni o znečištění vozovky u Slušovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou později posílil speciální protichemický vůz a vůz se sorbenty. Ze Vsetína vyjela další jednotka profesionálních hasičů s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic

Dne 4. 11. 2009 v 07:47 hod. byli hasiči informováni o znečištění vozovky u Slušovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou později posílil speciální protichemický vůz a vůz se sorbenty. Ze Vsetína vyjela další jednotka profesionálních hasičů s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v několikakilo­metrovém úseku silnice Slušovice – Neubuz – Všemina – Liptál došlo ke znečištění vozovky naftou.

Řidiči projíždějící tímto úsekem volali na tísňové linky a upozorňovali na neznámou látku. Vozovka byla potřísněna naftou, což způsobilo nebezpečný klouzavý povrch. Vlivem vlhka a sněžení se nafta rozlila z původního úzkého pruhu až do širokého pásu komunikace.

Velitel zásahu z místa potvrdil zasažení dlouhého úseku a vyžádal si výjezd posilových jednotek a speciálního protichemického auta. Operační důstojník HZS Zlínského kraje informoval správce komunikace, aby se zapojil do likvidačních a úklidových prací.

Správa a údržba silnic má v současné době všechny vozy připravené na zimní údržbu, nicméně její zástupce nabídl několik svých zaměstnanců se smetáky. Hasiči informovali vlastníka komunikace, kterým je krajský úřad. Do akce se zapojil jejich pracovník, který vyřešil úhradu nákladů a koordinoval postup pomoci. K dispozici byl nabídnut speciální zametací a technický vůz služeb města Slušovice. V případě neúspěšného jednání byli hasiči a policisté připraveni na uzavření cesty nebo výrazné omezení průjezdu silnicí v úseku asi 10 km.

Hasiči se prioritně věnovali odstranění těch nejzasaženějších úseků silnice a největším plochám. Likvidace směřovala jak od Slušovic, tak i od Liptálu. Další část komunikace čistili dobrovolní hasiči a po nich také zametací vůz technických služeb města Slušovice. Hasiči svou práci ukončili až po třech hodinách likvidace nafty.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet