Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dolní oblasti Vítkovic cvičili hasiči z České republiky a Balkánu stabilizaci budov dřevem

Patnáct hasičů z České republiky, konkrétně z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), Slovinska a Černé Hory absolvovalo minulý týden pětidenní intenzivní výcvik v Dolní oblasti Vítkovic, zaměřený na stabilizaci staticky narušených konstrukcí (např. po výbuchu plynu či zemětřesení) pomocí výdřev.

Výcvik v rámci projektu Evropské unie Direct (DIsaster REsilient Communities and Towns) vedl zkušený lektor z Velké Británie, který do ČR přinesl originální britskou metodiku k lepší stabilizaci budov i s využitím matematických výpočtů kvůli optimální délce trámů a velikosti úhlů mezi nimi.

Hasiči se rovněž – hlavně v praxi – naučili, s jakými rozměry dřevěných trámů (včetně průřezu) lze nejlépe stabilizovat konkrétní typy budov. Na závěr získali mezinárodní certifikát.

Přečtěte siMoravskoslezští hasiči mají ve výbavě nový kontejner pro nouzové zastřešení a statické zpevnění budov, dodal ho Kobit

Z obou jmenovaných balkánských zemí, které jsou již třetím rokem zapojeny do třístranného projektu Direct, přijeli do Ostravy čtyři zkušení hasiči. Všichni cvičící příslušníci HZS MSK (11) jsou dlouholetými členy mezinárodně uznaného USAR odřadu (Urban Search and Rescue), zaměřeného na záchranu osob ze zřícených budov a sutin.

Cílem pětidenního praktického výcviku bylo zdokonalit se ve stabilizaci staticky narušených objektů s pomocí výstavby podpůrných systémů ze dřeva, tzv. výdřev. Je to součást odborné přípravy USAR odřadu HZS MSK, kdy je snaha neustále zvyšovat odbornou úroveň připravenosti hasičů pro mimořádné události jak v ČR, tak i v zahraničí.

Projekt EU s názvem DIRECT je již třetím rokem spolufinancován Generálním ředitelstvím Evropské komise pro humanitární pomoc a civilní ochranu (DG ECHO).

Partnery projektu jsou FORS Montenegro – Nadace pro rozvoj severní Černé Hory (hlavní koordinátor projektu), HZS Moravskoslezského kraje, Česká asociace hasičských důstojníků, Ministerstvo vnitra Černé hory a Hasičský záchranný sbor města Kranj (Slovinsko).

Hlavním cílem projektu je zvýšení úrovně připravenosti obyvatelstva, záchranných složek a veřejných institucí v České republice, Černé Hoře a Slovinsku na případné přírodní či jiné katastrofy, a to formou pořádání např. mezinárodních cvičení a výcviků, odborných konferencí, osvětových seminářů a soutěží pro žáky a studenty základních a středních škol, odborných seminářů pro zaměstnance škol a místní správy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet