Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Větrná výstraha hrozila oprávněně, hasiči v celé republice zasahují u popadaných stromů

Nad Českou republikou se během noci z 9. na 10. března 2019 přehnal silný vítr, který především lámal větve stromů a ničil střechy domů.

ULK / Krásná Lípa

Kvůli tomuto silnému větru hasiči vyjížděli převážně k popadaným stromům a větvím. Největší nárůst počtu událostí byl mezi 22. hodinou a půlnocí, kdy hasiči vyjeli ke 214 případům. Pro srovnání, dlouhodobý denní průměr je 163 technických pomocí za 24 hodin.

Od půlnoci do 4,00 hodiny ranní vyjeli hasiči k dalším 122 technickým pomocem a od 4. do 7. hodiny se již situace uklidnila a hasiči vyjížděli k 32 případům.

Do půlnoci vyjížděli hasiči nejvíc v kraji Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Pardubickém. Po půlnoci, jak se vítr hnal přes Českou republiku, pak nejvíc výjezdů zaznamenal Kraj Vysočina, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský.

HZS České republiky

Jihočeský kraj

Jak avizovala výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu, zasáhnul Jižní Čechy v sobotu 9. března a v noci na neděli silný vítr.

Profesionální i dobrovolní hasiči zasahovali u více než pěti desítek tzv. vícečetných událostí. (Znamená to, že v rámci jednoho výjezdu hasiči odklidili i více stromů.)

První spadlé stromy hasiči odklidili především na Českokrumlovsku již v dopoledních hodinách. Největší nápor pak jednotky zažily po 20. hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než 40 událostem.

V naprosté většině zásahů šlo o odklízení stromů spadlých na silnice. Výjimku tvoří dva zásahy, a to v Dobšicích a Dačicích, kde hasiči zajišťovali části uvolněných střech.

Nelze říci, že by některý z okresů byl větrem zasažen více či méně. Počty výjezdů na jednotlivých okresech byly obdobné: Českobudějovicko – 7, Českokrumlovsko – 8, Jindřichohradecko – 10, Písecko – 9, Prachaticko – 6, Strakonicko – 5 a Táborsko – 8.


Od brzkých ranních hodin v neděli 10. března vyjíždějí profesionální i dobrovolné jednotky hasičů k dalším událostem, kdy likvidují následky silného větru.

Události na operační středisko hasičů nepřibývají v takovém tempu jako například předchozí noc, ale přibližně od půl třetí ranní museli hasiči zasahovat již u dalších dvaceti událostí.

Ve všech případech se jednalo o popadané stromy na silnice a železnice, v jednom případě hasiči ve Smetanově ulici ve Vodňanech zajišťovali větrem uvolněný kryt pouličního osvětlení.

Počty událostí od 2:30 do 10:30: Českobudějovicko – 0, Českokrumlovsko – 2, Jindřichohradecko – 8, Písecko – 3, Prachaticko – 1, Strakonicko 2, Táborsko – 4.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti se silným větrem zasahovali od sobotní 23 hodiny do nedělní 7 hodiny celkem u 42 událostí.

Jednalo se převážně o popadané stromy na silnice. V Hustopečích silný vítr strhl střechu 40 × 8 m. Střecha uletěla a dopadla vedle budovy. Částečně poškodila přístřešek vedlejšího domu a dvě zaparkovaná osobní auta.

Následky silného větru budou hasiči odstraňovat pravděpodobně ještě celé dopoledne.

HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

V devíti případech vyjížděli v sobotu večer hasiči odstraňovat popadané stromy. Takto zasahovali v Teplé, Chodově, Chebu, Mariánských Lázních či Aši.

Ve dvou případech v Chebu a v Aši spadlé stromy poškodily zaparkovaná osobní auta, na železniční trati v Aši pak spadl strom na koleje, přijíždějící osobní vlak stihl zastavit, událost je tak bez zranění, pro dva cestující z vlaku byla zajištěna náhradní doprava.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Od večerních hodin vyjížděly jednotky požární ochrany na území Královéhradeckého kraje k asi dvacítce událostí. V drtivé většině odstraňují hasiči popadané stromy a větve z komunikací.

V jednom případě narazil osobní vůz v Hradci Králové (ul. Kutnohorská) do spadlého stromu na silnici, nehoda se obešla bez zranění.

HZS Královéhradeckého kraje

Olomoucký kraj

Do statistik výjezdů hasiči evidují více jak čtyři desítky žádostí převážně o pomoc s odstraňováním spadených stromů na komunikace, železnici, či místa ze zvýšeným pohybem osob.

V Mostkovicích hasiči zajišťovali provizorně střechu poté, co zde začala padat střešní krytina do ulice. Na místo po průzkumu první jednotkou z Prostějova dorazil také speciální technický kontejner ze stejné stanice.

Hasiči větší část tašek hrozící pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli.

HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji se jednalo zejména o popadané stromy na komunikaci, kde byly překážkou silničního provozu. Hasiči od sobotní 22. hodiny až do nedělní 6. hodiny ranní vyjížděli k 26 událostem v souvislosti se silným větrem.

V Proseči krátce před půlnocí odstraňovaly tři jednotky hasičů utrženou střechu ze sokolovny. Střechu hasiči zajistili – plech obrátili a připevnili ke krovu.

HZS Pardubického kraje

Jednotka HZS SŽDC Česká Třebová vyjela před třiadvacátou hodinou s technikou CAS 20 SCANIA na žádost KOPIS Pardubice do ulice Pod Kozlovský kopcem v České Třebové.

Po příjezdu na místo jednotka odstranila celkem čtyři spadlé stromy přes celou šířku vozovky pomocí dvou motorových řetězových pil a ochranných pomůcek.

Michal Janza

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji vyjížděli hasiči k přibližně 60 událostem. Nejčastěji se jednalo o spadlé stromy a uvolněné střešní krytiny. Ve dvou případech došlo k požárům elektrického vedení po tom, co na něj spadly stromy.

HZS Plzeňského kraje

Praha

Do ulice Sokolovská v Praze vyjeli před půlnocí hasiči z HS-1 a DPP k odstranění padajících lepenkových desek ze střechy budovy. Výšková technika nestačí na odstranění nebezpečí, Policie ČR hledá zodpovědnou osobu a byl zastaven provoz od ulice K Olympiku po ulici Za Invalidovnou.

HZS Praha

Středočeský kraj

V souvislosti s vydanou výstrahou středočeští hasiči vyjíždějí nejčastěji k popadaným stromům přes pozemní komunikace.

Ke 23. hodině evidují přes devadesát událostí. Nejčastěji se jedná o popadané stromy. Nejvíce zasaženou částí kraje je Nymbursko, Kolínsko a Praha – východ.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Dobrovolní hasiči z Dolní Poustevny odstraňovali okolo půl desáté večer strom, který spadl na silnici mezi Dolní Poustevnou a Vilémovem.

Dobrovolná jednotka z Krásné Lípy vyjela před půlnocí ke stromu, který vlivem silného větru spadl na silnici mezi Krásnou Lípou a Studánkou. Během několika minut ho zruční hasiči rozřezali motorovou pilou a odstranili z vozovky. Před příjezdem hasičů strom střežili policisté tak, aby do něj žádné projíždějící vozidlo nenarazilo.


Od včerejších 20:00 do dnešních 11:00 vyjely hasičské jednotky k 46 zásahům z důvodu odstranění spadlých stromů nebo větví a ke čtyřem dalším zásahům, kde zabezpečovaly utržené střechy nebo části střech.

Hasiči nejčastěji zasahovali v okresu Děčín, kde vyjeli k 17 zásahům, a to u Jílového, Rumburku, Varnsdorfu, Velkého Šenova, Chřibské, Arnoltic, Františkovu nad Ploučnicí, Děčína, Jetřichovic, Vilémova.

Ve většině případů to byly stromy spadlé na pozemní komunikace a na dráty elektrického nebo telefonního vedení. V Rumburku – Dolních Křečanech a ve Varnsdorfu spadl strom, a v Oldřichově větve, na železniční trať.

V okresu Chomutov vyjely jednotky k 6 zásahům. A to V Chomutově, Kadani, Petlerech a Vejprtech. Hasiči odstraňovali spadlé stromy z vozovek.

V okresu Litoměřice vyjely jednotky k 6 zásahům. V Hlinné, Liběšicích, Úštěku, Velemíně, Libochovicích, Hošťce. Stromy spadly na silnice.

V okresu Louny vyjely jednotky k 5 zásahům. V Lounech, Výškově, Břvanech a Lenešicích. Stromy a větve spadly na silnice.

V okresu Most odstraňovali hasiči spadlý strom na silnici u Liběšic.

V okresu Teplice vyjely hasičské jednotky k 4 zásahům. V Teplicích, Všechlapech, Zahoří a Chotějovicích. V Teplicích spadl strom na chodník, v ostatních případech na silnici.

V okresu Ústí nad Labem vyjely jednotky k 6 zásahům. V Chlumci, Povrlech, Chabařovicích, Mnichově, Čermné. Stromy spadly na vozovku.

Ve čtyřech případech vyjely jednotky k utrženým střechám. V Moskevské ulici v Žatci utrhl vítr plech ze střechy. V Mošnově ulici v Ústí nad Labem sundali hasiči ze střechy uvolněné tašky. V Husitské ulici v Teplicích zajistili hasiči plechovou střechu. Ve Valovské ulici v Podbořanech utrhl vítr plechovou střechu ze zahradní chatky.

HZS Ústeckého kraje

Vysočina

Výstraha meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od sobotního do nedělního rána u více než pěti desítek událostí. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili hasiči na Pelhřimovsku a Jihlavsku. Nejvíce zásahů jsme zaznamenali od 23,00 hod do 01,00 hod.

V Koutech na Havlíčkobrodsku začal v sobotu před jedenáctou hodinou v noci po úderu blesku hořet rodinný dům. Majiteli se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem hasičů na místo události. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun.

V neděli v 02,36 hod vyjely tři jednotky hasičů k ohlášenému nárazu osobního vozidla do stromu na komunikaci u Žirovnice. Z havarovaného vozidla museli hasiči vyprostit zraněnou osobu za použití speciálního hydraulického nářadí.

HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Silný vítr zasáhl v noci a dopoledne i Zlínský kraj. Krajské operační středisko přijalo první oznámení o spadlém stromu na cestu již pár minut po půlnoci.

Silný vítr vyvracel stromy v celém kraji. K hlášeným událostem vyjížděly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů a likvidovaly následky větru, který se přehnal přes naše území. Především se jednalo o odstraňování vyvrácených stromů z komunikací a cyklostezek.

Během noci a dnešního dopoledne vyjeli hasiči na Kroměřížsku k celkem čtyřem událostem. V místní části Všetuly v Holešově odstraňovali hasiči větve, které spadly na zaparkovaná vozidla a poškodily jim skla.

Na Uherskohradišťsku vyjížděli hasiči desetkrát. Mimo odstraňování stromů z komunikací hasiči zasahovali i v obci Kněžpole, kde silný vítr strhl střechu z objektu dílny. Naštěstí se tato událost obešla bez zranění. Dále hasiči zasahovali v Kunovicích, kde do kumunikace zasahovala vyvrácená dopravní cedule, kterou hasiči museli odřezat. Ve Starém Městě odstraňovali lampu veřejného osvětlení, která visela na kabelu. A v obci Jalubí zajišťovali utržený plech na střeše, neboť hrozilo jeho spadnutí na zem.

Vsetínští hasiči vyjížděli čtyřikrát. Nejzávažnější událost byla v Prostřední Bečvě, kde spadl strom na čelní sklo kamionu a zůstal ležet přes celou šíři vozovky. Naštěstí strom pouze poničil sklo vozidla. Řidič vyvázl bez zranění.

Na Zlínsku hasiči vyjeli celkem pětkrát a odstraňovali stromy z komunikací.

HZS Zlínského kraje

Liberecký kraj

Od včerejšího poledne do dnešní 10. hodiny dopolední řešili hasiči v Libereckém kraji celkem 36 události v souvislosti se silným větrem. Většinou se jednalo o popadané stromy a větve přes komunikace a elektrická vedení.

Vítr ovšem nelámal a nevyvracel jen stromy. Hned u dvou vyvrácených pouličních lamp zasahovali hasiči z Liberce v Sokolské ulici a taktéž jejich kolegové v Josefově Dole.

HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

K nedělní 19:00. hodině hasiči v Moravskoslezském kraji zasahovali v průběhu březnového víkendu celkem u 76 událostí, které souvisely se silným větrem, který zasáhl území kraje.

Nejvíce postiženým okresem, ve kterém hasiči evidují celkem 24 událostí, je okres Bruntál. V okresech Ostrava hasiči zasahovali u 15 událostí, dále následují okres Frýdek-Místek s 13 událostmi, okresy Karviná a Opava s 11 událostmi. Nejméně postižený okres je aktuálně Nový Jičín, ve kterém hasiči evidují pouze dvě události.

V převážné většině se jednalo o události spojené se stromy spadlými nebo ohrožujícími provoz na pozemních komunikacích, zejména na silnicích, ale hasiči evidují i události spojené s provozem na železničních tratích. Početnou skupinu událostí představují i stromy spadlé na rozvody elektrické energie a větrem uvolněné střešní krytiny.

HZS Moravskoslezského kraje

Sdílet