Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a vodní záchranáři vytahovali potopený člun

K úniku ropných látek na vodní plochu hasiči vyjížděli dne 5. 11. 2009 na vodní dílo Nové Mlýny na Břeclavsku. Hlášení o události krajské operační a informační středisko HZS přijalo v 7.29 hodin, na místě postupně zasahovaly dvě jednotky hasičů ze stanic v Mikulově a Břeclavi. Spolu s hasiči zasahovali také členové Vodní záchranné služby (VZS) Nové Mlýny.


Jednalo se o nehodu motorového člunu, který u hráze prvního jezera novomlýnských nádrží používají pracovníci odborné firmy ke geologickému průzkumu stavby rychlostní komunikace R52. Přes okraje kovového člunu o rozměrech zhruba 7 krát 2 metry, uvázaného u pontonu geodetů, se v noci v silném větru začaly přelévat vysoké vlny a po naplnění plavidla vodou se člun potopil.

Z motoru člunu do jezera uniklo malé množství ropných látek, které na hladině vytvořily skvrnu o rozměrech zhruba jednoho čtverečního metru. O události hasiči informovali pracovníky odboru životního prostředí Městského úřadu v Mikulově, České inspekce životního prostředí a Povodí Moravy.K zachycení ropné skvrny hasiči na hladinu položili dvě norné stěny.

Protože z motoru člunu potopeného zádí do hloubky zhruba dvou metrů mohly unikat další ropné látky, hasiči a vodní záchranáři zahájili vyprošťování plavidla. Pomocí dvou lodí a lana navijáku vrtné soupravy na pontonu se člun naplněný vodou vytáhnout nepodařilo. K zádi plavidla pod hladinou se proto spustili potápěči VZS a ke člunu připoutali soustavu nafukovacích vaků.

Po nadlehčení zádi čtyřmi vaky se hasičům a záchranářům krátce před 13. hodinou podařilo člun vytáhnout na hladinu. Pomocí plovoucích čerpadel pak ze člunu odčerpali vodu a sorbentem na hladině zlikvidovali skvrny ropných látek. Kontaminovaný sorbent z hladiny hasiči sebrali k ekologické likvidaci a před 15. hodinou ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-kaw- 

Sdílet