Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Evakuace osob po požáru bytu v panelovém domě

Jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanic č.4 Chodov a č.6 Krč se zúčastnily dne 5. 11. 2009 v odpoledních hodinách prověřovacího cvičení, jehož cílem evakuace obyvatel dvacetipodlažního domu po požáru jednoho z bytů v jedenáctém patře.

Jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanic č.4 Chodov a č.6 Krč se zúčastnily dne 5. 11. 2009 v odpoledních hodinách prověřovacího cvičení, jehož cílem evakuace obyvatel dvacetipodlažního domu po požáru jednoho z bytů v jedenáctém patře.

Na místo se dostavila krátce po patnácté hodině jako první jednotka chodovských hasičů s velitelským vozem, dvojicí cisteren a automobilovým žebříkem AZ-37. Za pomoci hadicových košů provedli hasiči nejprve natažení útočného vedení a následné hašení požáru. Do toho byla souběžně prováděna evakuace osob po schodišti a také po automobilovém žebříku, který musel přejet do jiné pozice, aby mohl být vysunutý.

Po jednotce z chodovské stanice přijela také cisterna krčských hasičů, dvě sanitky soukromé zdravotnické služby Sosan a místní Městská policie, která uzavřela okolí cvičného zásahu.

Celé cvičení trvalo zhruba 30 minut, kouřem nadýchané, evakuované osoby si k ošetření převzali záchranáři.

Zvolený objekt nebyl k provedení cvičení vybraný náhodou, již jednou v něm došlo k požáru a tak správce budovy, kterým je městská část Praha 11, přikročil k instalaci protipožární signalizace a kamerového systému uvnitř právě tohoto dvacetipodlažního panelového domu, ve kterém přebývá v celkem 196 bytech 377 nájemníků. Požární cvičení bylo součástí projektu Bezpečné Jižní Město. V jeho rámci se již uskutečnilo několik akcí a další budou následovat. Chystá se například opětovný cvičný průjezd hasičských vozidel ve vnitroblocích velkého sídliště apod.

Info: Andrea Wolfová, tisková mluvčí MČ Praha 11

Pozn. redakce: Na tuto akci vyrazila dvojice redaktorů serveru POŽÁRY.cz s tím, že pro vás pořídíme záběry z probíhajícího cvičení venku i uvnitř budovy, jak tomu obyčejně vždy bývá. Vše klapalo až do okamžiku, kdy se náš redaktor odebral dovnitř objektu, ze kterého byl následně vykázán, údajně díky tomu, že by hasičům překážel a mohlo se mu něco stát. Několika novinářům byl však přístup do objektu umožněn. Za vším dle koordinátorky akce stál jakýsi velitel hasičů, který ještě před cvičením zakázal přímo redakci serveru POŽÁRY.cz vstup do objektu. Tímto mu děkujeme.

Opačného, velmi vstřícného přístupu se nám dostalo od tiskové mluvčí MČ Praha 11, Andrey Wolfové, které které patří náš velký dík.




-wap-, -swo-

Sdílet