Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár technologie a cyklohexanu v Olomouci způsobil škodu za 5 milionů korun

Profesionální jednotka z centrální stanice v Olomouci krátce před jednou hodinou ranní vyjela k ohlášenému požáru systémem EPS na ulici Šlechtitelů do jednoho z průmyslových areálů. I přesto, že se ve většině jiných případů jedná zpravidla o planý poplach, v tomto případě systém protipožární signalizace zareagoval správně, opravdu zde došlo k požáru v objektu.

Hasiči průzkumem zjistili zahoření v několika částech budovy, poté co v jedné z místností, zřejmě, prozatím po nespecifikované závadě došlo k požáru na technologii, vybavení a výrazným akcelerantem požáru chemické látky cyklohexanu.

Hasičům se velmi rychle podařilo požár lokalizovat i likvidovat pomocí speciální příměsi pro účinnější hasební efekt. Jednalo se o velmi nebezpečný a náročný zásah v dýchací technice s vyžadujícím dohledem na maximální bezpečnost skupin uvnitř hořících prostor.

Návazně hasiči celý objekt přirozenou cestou odvětrali a důkladným průzkumem termokamerou vyloučili možná skrytá ohniska převážně ve stropních částech a patrech nad ohniskem požáru.

Vše se naštěstí obešlo bez zranění, snaha o uhašení pomocí několika ručních hasicích přístrojů pracovníky areálu na noční směně se bohužel nezdařila.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet