Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na mošnovském letišti přibudou hasiči kvůli zvýšené požární ochraně přilehlých obcí a průmyslové zóny

Hasičský záchranný sbor, který slouží na mošnovském letišti, se rozroste. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Další hasiči přibudou k jednotce požární ochrany Letiště Leoše Janáčka Ostrava, aby byla lépe zajištěna požární ochrana přilehlých obcí – Mošnova, Albrechtiček, Skotnice, Sedlnice, Petřvaldu a mošnovské průmyslové zóny. Moravskoslezský kraj bude jejich činnost prostřednictvím akciové společnosti Letiště Ostrava dotovat.

Na poskytování služeb obecného hospodářského zájmu poskytne Moravskoslezský kraj Letišti Ostrava ročně 20 milionů korun. Smlouva bude uzavřena na pět let.

Jednotka požární ochrany, která v současnosti na letišti slouží, je určena primárně k ochraně letiště. Kdyby začalo hořet v Mošnově nebo v některé ze sousedních obcí či v průmyslové zóně, nemohou být ze zákona tito muži povoláni k zásahu.

To bychom museli zastavit letecký provoz. Proto se tu počet hasičů i techniky zvýší, aby mohli okamžitě zasáhnout při požáru i v okolí letiště a nemuseli se volat hasiči z jiných výjezdových center, jejichž dojezdové časy jsou delší,

uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že Moravskoslezský kraj tak vychází vstříc i žádostem obcí a přáním firem působících v mošnovské průmyslové zóně o vyšší požární ochranu.

Přečtěte siHasiči z Letiště Leoše Janáčka v Ostravě sídlí v novém integrovaném výjezdovém centru, spolu s nimi využívají prostory i zdravotníci

Například do průmyslové zóny jsou hasiči z integrovaného výjezdového centra na letišti schopni dojet do čtyř až pěti minut od vyhlášení poplachu, což je o 10 minut dříve než v současnosti.

Navíc toto moderní výjezdové centrum umožňuje vytvořit podmínky pro vyšší počet zaměstnanců a má zázemí pro potřebnou techniku.

Jsem přesvědčen o tom, že se tak zvýší bezpečnost v celé průmyslové zóně a v přilehlých obcích. Pokud dojde k mimořádné události, je velmi pravděpodobné, že se i díky rychlému zásahu této jednotky výrazně sníží škody na majetku.

upřesnil hejtman Ivo Vondrák.

Nová jednotka by měla začít fungovat nejpozději od letošního září.

Sdílet