Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Zhroucení dna betonového sila s kaolinem má tragický konec

V pondělí 9. 11. 2009 bylo v 16.59 hod. zahájeno řešení události označené jako pád stropu s následným závalem osoby. Do provozu v Kaznějově vyslány jednotky dobrovolných hasičů Horní Bříze, Hromnice, Kaznějov a výjezdové jednotky HZS Plzeň-Košutka, Plzeň-Slovany a Plasy. Situace k: 10. 11. 2009(ú­terý) – 07:00 hodin.

Situace k: 10. 11. 2009(ú­terý) – 07:00 hodin / Obsah sila pravděpodobně zasypal pracovníka velínu silového skladového hospodářství.

V pondělí 9. 11. 2009 bylo v 16.59 hod. zahájeno řešení události označené jako pád stropu s následným závalem osoby. Do provozu v Kaznějově vyslány jednotky dobrovolných hasičů Horní Bříze, Hromnice, Kaznějov a výjezdové jednotky HZS Plzeň-Košutka, Plzeň-Slovany a Plasy.

Již v úvodu řešení zásahu též povolány speciální síly a prostředky představované kontejnery jejichž obsahem je vybavení pro jištění staticky narušených prostor s pažením na závaly, zázemí pro nouzové přežití a samozřejmě psovodi se zvířecími partnery cvičenými pro vyhledávání osob v sutinách. Rovněž tak aktivován sací bagr, který pracuje od svého příjezdu do současné doby.

Úvodní práce hasičů byly především na manuelní bázi, kdy lanem jištění hasiči vyklízeli lopatami hypoteticky stanovenou trasu, po které mohla osoba obsluhující velín unikat před sypajícím se plaveným kaolinem. Ten „vyjel" v objemu cca 1000 tun ze skladového podjezdového betonového sila po té, co se jeho výsypka – splacha – umístěná ve dnu dotyčného skladovacího prostoru spolu s částí betonové stěny, zhroutila.

Po označení místa psem, kde by se zasypaná osoba mohla nacházet, změněn postup odklízení sypkého materiálu tak, aby se maximálně omezil případný nebezpečný vliv narušených konstrukcí na zasahující osoby. Vybourán prostup sousední betonovou stěnou, kterým se nyní kaolin odklízí. V noci též na místo události povolána krizová služba Diecézní charity Plzeň z důvodu poskytnutí pomoci příbuzným vyhledávané osoby.

AKTUALIZACE 10. 11. 2009 – 09.25 hod.

K události se dále dostavila jednotka důlních záchranářů a probíhala příprava technologické trasy pro instalaci druhého sacího bagru, který je nyní rovněž v provozu. Na manipulačních pracích se sypkým materiálem se podílejí zaměstnanci firmy, kteří byli za tímto účelem soustředěni zaměstnavatelem – vyvážejí kaolin stavebními kolečky a na dopravníkový pás.

Uskutečnila se schůzka zástupců zasahujících složek a firmy s cílem stanovit další postup. Odhadem budou vyskladňovací práce pokračovat do dnešních večerních hodin. Po odstranění valné části substrátu a posouzení situace se opět zasahující jednotky posílí o specielní prostředky vybavené pažící a rozpěrnou technikou.


AKTUALIZACE 10. 11. 2009 – 17.25 hod.

Hasiči už více jak 24 hodin prohledávají v Kaznějově (PLK) silo, kterému se propadl strop a naskladněných 1000 tun kaolinu zasypalo dělníka. Zatím se ho nepodařilo najít. Jednotky jsou stále na místě a odtěžují kaolin. Zhruba ve 13 hodin proběhlo střídání zasahujících hasičů, u události zasahují kynologové, jeden ze psů označil možné místo, kde by se hledaný pracovník mohl nalézat.

AKTUALIZACE 10. 11. 2009 – 21.10 hod.

Hasiči nalezli po téměř 28 hodinách tělo dělníka, kterého v pondělí večer v kaznějovském silu zasypalo po prasknutí stropu naskladněných 1000 tun kaolinu.

Info: plk.Ing.Jiří Filípek
zast. tiskových mluvčí
HZS Plzeňského kraje 

-wap-

Sdílet