Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od svařování hořela střecha budovy

Šest jednotek hasičů včera v podvečer zaměstnal požár střechy firemní budovy v Křižíkově ulici v Brně-Králově Poli.

Požár střechy a mezistropního prostoru, který byl ohlášen 9. 11. 2009 v 16.22 hodin, vypukl při svařování nosných prvků ocelové konstrukce při nástavbě třípatrové budovy o další patro. Jiskry a okuje se dostaly do mezistropního prostoru a zapálily vrstvu tepelné izolace původní střechy budovy. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a jednotky dobrovolných hasičů z městských částí Královo Pole, Soběšice, Obřany a Židenice. Kromě cisteren byla nasazena také výšková technika.

Ilustrační foto

Oheň ve žhnoucí střeše nad zasedací místností o rozměrech zhruba 10 krát 6 metrů hasiči dostali pod kontrolu pomocí jednoho vodního proudu. Protože ze žhnoucí vrstvy tepelné izolace pod střechou vycházel hustý dým, hasiči museli páčidly a dalším nářadím postupně rozebírat střechu a stropní podhledy a dohašovat lokální ohniska. Náročné rozebírání mezistropního prostoru, při kterém se hasiči střídali v silně zakouřeném a prašném prostředí, trvalo až do 20 hodin. Při vyhledávání skrytých ohnisek hoření hasiči používali i termokameru.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při svařování. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 150 tisíc korun. 

Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet