Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový výcvikový polygon byl slavnostně otevřen na stanici v Rychnově nad Kněžnou

Výcvikový polygon pro hasiče na rychnovské stanici byl slavnostně otevřen v úterý 19. března 2019 za účasti zástupců Královéhradeckého kraje, HZS Královéhradeckého kraje, města Rychnov nad Kněžnou a zhotovitele.

Zařízení bude určeno pro simulaci složitých variant zásahů, zejména těch v nebezpečném průmyslovém prostředí s velmi vysokými teplotami za masivního použití dýchací techniky a ochranných obleků.

Polygon uvedli slavnostně do provozu hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, náměstek ředitele HZS Královéhradeckého kraje plk. Radek Vymlátil, vedoucí oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací Jana Jiráňová, starosta města Rychnov nad Kněžnou Jan Skořepa a jednatel společnosti Safetech Pro s.r.o. Luděk Dvořák.

Výcvikové zařízení je rozděleno do několika částí. V první je tělocvična, ve které si hasiči mohou před vstupem do polygonu spočítat osobní spotřebu vzduchu za použití dýchací techniky při vysokém zatížení.

To zkouší příslušníci na nekonečném žebříku, při zvedání závaží, tzv. kladiva nebo na pásovém běžeckém trenažeru. Veškeré vybavení je extrémně robustní, aby bylo možné stroje používat v plné výstroji a výzbroji hasičů.

Další částí polygonu je imitace cisterny, ve které budou hasiči trénovat pohyb v neznámém průmyslovém prostředí. Dále se zde nachází napodobenina bytu pro simulaci požáru v obytném prostoru.

V této části, je možné nacvičovat vstupy do obydlí, vyhledávání osob, popřípadě záchranu osob z hořícího bytu. Poslední částí je klecový polygon s mnoha překážkami a žárovou komorou. Jak v bytové, tak i klecové části se hasiči pohybují za podmínek, které jsou velmi reálné.

V zařízení je možné nasimulovat různé situace a hasiči tak prochází potmě, v silně zakouřeném prostředí a dokonce je možné ztížit cestu různými záblesky a zvukovými efekty, např. křikem zachraňovaných a zraněných lidí.

Aby bylo vše bezpečné, je celý polygon navržený tak, že cvičící budou sledováni v každém místě termokamerami a infrakamerami, které jsou svedeny do tzv. velínu.

Máme tedy přehled o každém pohybu osob v zařízení, po celou dobu výcviku je ve velínu vždy stálá obsluha,

uvedl velitel stanice HZS Rychnov nad Kněžnou mjr. Radovan Bien.

Nový polygon najdeme v prvním podzemním podlaží stanice HZS Rychnov nad Kněžnou, kde bylo jeho vybudování od počátku výstavby stanice zamýšleno a kde byly prostory pro tyto účely už částečně připraveny.

Díky novému polygonu zkvalitníme výcvik a připravenost hasičů organizovaných ve všech typech jednotek požární ochrany. Budou se zde tak zdokonalovat nejen profesionální, ale i dobrovolní hasiči,

řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Realizace tohoto projektu souvisí se zvýšením nebezpečí a různých typů rizik v rozrůstající se průmyslové zóně Solnice – Kvasiny. „I z toho důvodu bylo vybudování polygonu zahrnuto do série projektů hrazených ze státního rozpočtu v rámci rozvoje průmyslové zóny,“ doplnil ředitel Mencl.

Náklady na výstavbu polygonu činily 7,6 milionu korun včetně DPH. Projekt realizovala firma Safetech Pro s.r.o.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet