Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátek třináctého opět ve znamení prevence

Tak jako se již stalo tradicí, pátek 13. patří neodmyslitelně k hasičům a ke zlomení pověry nešťastného dne. V roce 2009 máme tři pátky 13. únorový a březnový pátek 13. jsou již minulostí, třetí listopadový je těsně před námi. Rádi bychom dostali do podvědomí občanů, že pátek třináctého znamená u hasičů zlomení pověry nešťastného dne a přidali pár preventivních rad.

Tak jako se již stalo tradicí, pátek 13. patří neodmyslitelně k hasičům a ke zlomení pověry nešťastného dne. V roce 2009 máme tři pátky 13. únorový a březnový pátek 13. jsou již minulostí, třetí listopadový je těsně před námi. Rádi bychom dostali do podvědomí občanů, že pátek třináctého znamená u hasičů zlomení pověry nešťastného dne a přidali pár preventivních rad.



1. Topná sezóna

Nastalo typicky podzimní sychravé počasí a topná sezóna je už snad ve všech domácnostech v plném proudu. Při používání topidel je dobré dát si pozor na jejich správnou instalaci a údržbu. Pokud ještě topíte v kamnech nebo krbech, které se staly zejména v posledních letech moderním způsobem vytápění, odkládejte popel do popelnic nebo jiných kovových nádob. Zajistěte si vymetení sazí v komíně a jejich vybrání. Pokud topíte plynem, překontrolujte si, zda máte platné revize na plynových spotřebičích a zda správně fungují. Při instalaci nového tepelného spotřebiče věnujte náležitou pozornost dodržení bezpečných vzdáleností od hořlavých materiálů.

2. Svíčky

Blíží se čas adventu. Mnoho z nás si však večer už teď zpříjemní zapálením svíčky. Pokud svíčky doma zapálíte, dbejte na to, abyste nikdy neopustili byt či dům, dokud svíčky nedohoří. Je nutné si uvědomit, že zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by svíčka měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem – často je to například chvojí adventního věnce. Svíčky umísťujeme v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedáváme k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku nebo skříň, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu. Rizikovou skupinou jsou v tomto případě zejména starší lidé, kteří jsou zvyklí na klasické svíčky.

3. Zábavní pyrotechnika

Již teď jsme zaznamenali bouchání petard a rachejtlí a s postupujícím časem (mikulášská nadílka, Vánoce, vítání nového roku) budeme rány slýchat čím dál častěji. Pokud se rozhodnete zábavnou pyrotechniku zakoupit, skladujte ji tak, aby nebyla v dosahu dětí a na místech, kde nemůže dojít k její iniciaci. Pyrotechniku odpalujte podle návodu venku, ne v bytě. Volte především volné prostranství, aby nemohla rachejtle zalétnout na střechu nebo oknem do objektů, kde by způsobila požár. Pokud chcete mít větší ohňostroj, svěřte jeho uspořádání odborníkům.

4. Hromadné dopravní nehody

Podzimní sychravé počasí, s deštěm, mlhami, sněhovými přeháňkami a námrazami na silnici mohou být příčinou hromadných dopravních nehod na rychlostních silnicích a dálnicích s vysokou frekvencí projíždějících aut. Motoristům proto v tomto období doporučujeme jezdit opatrně a ohleduplně.

Připravte se v tomto období ještě před jízdou opravdu důkladně:

  • počítejte s možnými komplikacemi, poslouchejte dopravní zpravodajství,
  • před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení svého vozidla a doplnit vše potřebné pro bezpečný provoz (na cestu do hor nezapomeňte sněhové řetězy),
  • minimální zásoba pití a popřípadě potravin pro stav nouze se může vyplatit, stejně tak doporučujeme mít u sebe nezbytné léky,
  • vyplatí se teplý oděv, popřípadě deka, baterka.

Jste – li účastníkem hromadné dopravní nehody: 

  • přivolejte záchranáře,
  • pokud to jde, opusťte auto a vyčkejte dalších pokynů záchranářů na bezpečném místě (např. za svodidly),
  • pokud to jde, poskytněte první pomoc zraněným osobám,
  • stojíte-li v koloně, umožněte průjezd záchranným složkám.





Info: Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

-wap-

Sdílet