Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Železné Rudě byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce požární zbrojnice

Město Železná Ruda v pondělí 18. 3. 2019 slavnostně zahájilo stavbu hasičské zbrojnice. Jedná se o komplexní rekonstrukci stávající budovy hasičské zbrojnice v Železné Rudě a přístavbu objemově podobné budovy k rekonstruované stávající budově.

Výstavbou nové hasičské stanice v Železné Rudě dojde k podstatnému zvýšení a zkvalitnění ochrany obyvatelstva města, obdobně jako obyvatel ostatních okolních obcí a rovněž tak tisíců návštěvníků této turisticky atraktivní části Šumavy.

Myšlena je jak ochrana životů, tak ochrana zdraví osob a majetku. Výstavbou nových prostor vznikne nezbytné a potřebné zázemí pro jednotku požární ochrany města Železná Ruda (JSDH Železná Ruda), ale také pro společnou jednotku města a jednotku profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru (HZS PS Železná Ruda).

V minulém roce vzniklá společná jednotka dobrovolných a profesionálních hasičů bude disponovat zázemím rekonstruované hasičské stanice, což výrazně posílí akceschopnost a včasnost zásahů v podstatné části území naší krásné Šumavy.

Přečtěte siV Železné Rudě vznikla na začátku roku 2018 stanice Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje

Uplynulo 43 let od doby, kdy byla postavena naše stávající hasičárna o třech garážových stáních. V tehdejší době to bylo dostačující, ale samozřejmě nebyla stavěna a koncipována pro takovou zátěž, množství techniky a osob, jak je využívána nyní, natož pro stálou službu HZS.

V předminulém roce jsme jako dobrovolná jednotka zasahovali u více než 120 událostí, v roce minulém to u stanice HZS bylo už více než 150 událostí.

Mnoho drobných úprav pro zlepšení zázemí jsme prováděli svépomocí již dříve, ale bez významné finanční dotace a radikální přestavby už nebylo možné dalších úprav.

Po dokončení stavby budeme mít k dispozici celkem 6 garážových stání, moderní zázemí pro stálou službu a pro servis techniky a vybavení pro řešení mimořádných událostí.

Dotace se začala řešit již před dvěma roky, ale vše potřebné se díky velmi přísným kontrolám podařilo zadministrovat a vysoutěžit až koncem minulého roku a kvůli klimatickým podmínkám se s reálnou stavbou začíná až nyní,

uvedli hasiči ze Železné Rudy na Facebooku.

Celkové způsobilé náklady projektu jsou 36,62 milionu Kč a poskytnutá dotace pro město Železná Ruda činí 32,96 milionů Kč, což je 90 % celkových způsobilých nákladů projektu.

Město Železná Ruda bude z vlastních finančních prostředků rozpočtu města na hasičskou zbrojnici financovat 10 % výše uznatelných nákladů projektu, konkrétně 3,66 milionu Kč.

Finanční prostředky uznatelných nákladů projektu ve výši 90 % poskytla Evropská unie a Česká republika prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IROP) řízeného Ministerstvem pro místní rozvoj ČR v rámci prioritní osy prioritní osy 1. (Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony), specifického cíle 1.3 (Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof).

Neuznatelné náklady projektu z pohledu dotace IROP jsou ve výši 17,14 milionu Kč a i na ně město Železná Ruda získalo finanční dotační podporu z Ministerstva vnitra ČR a rovněž Plzeňské kraje ve výši 7 mil Kč. Celková výše investice celého projektu nového moderního zázemí pro hasiče v Železné Rudě je tak 53,76 mil. Kč.

Velký dík za přípravu projektu a to že se jej podařilo úspěšně prosadit, patří krajskému řediteli Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, brigádnímu generálovi Ing. Františku Pavlasovi, veliteli místní jednotky SDH a zároveň veliteli stanice HZS PS Železná Ruda, ppor. Patriku Soukupovi a Regionální rozvojové agentuře, p. Sýkorovi.

Sdílet