Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Zápech vyhořel bývalý mlýn, škody přesáhly 20 milionů. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

V noci na pátek 22. března 2019 asi dvacet minut po jedné hodině přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru rozlehlého rodinného domu v katastru obce Zápy v okrese Praha-východ.

Při prvotním ohlášení dostalo operační středisko informaci, že z objektu šlehají vysoké plameny, a tak na místo vyslalo profesionální jednotku ze stanice Stará Boleslav a dobrovolné jednotky obcí Zápy a Brandýs nad Labem.

Po příjezdu na místo bylo velitelem nahlášeno, že jde o požár bývalého mlýna o půdorysu 20×8 metrů přestavěného na obytný dům, začíná se propadat střecha a vstup dovnitř budovy už není pro zasahující hasiče bezpečný. Uvnitř domu se nikdo nenacházel. Hašení probíhalo několika C proudy ze země i z výškové techniky.

Velitel zásahu si na místo vyžádal ještě další posily, a tak byly k události vyslány jednotky SDH Čelákovice, Jirny a Nové Jirny s automobilovými cisternami. Po příjezdu jednotek hasiči natáhli další dopravní vedení. Zásah tak probíhal z více míst pomocí většího počtu útočných proudů.

Krátce před druhou hodinou byl vyhlášen druhý poplachový stupeň. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na rybníku, který je v těsné blízkosti objektu, zřízeno čerpací stanoviště.

K události byl povolán také starosta obce, protože v domě bydlelo několik osob, pro které bylo nutné sehnat náhradní ubytování. Střecha domu se už úplně propadla, proto zásah pokračoval jen zvenku budovy i za pomoci dvou kusů výškové techniky.

Z důvodu déletrvajícího zásahu bylo nutné zálohovat stanici Stará Boleslav, aby byla zajištěna její akceschopnost, a to jednotkami SDH Čelákovice a Brandýs nad Labem na svých vlastních zbrojnicích. Starosta obce také zajistil pro zasahující hasiče ochranné nápoje a stravu. Před čtvrtou hodinou byla nahlášena lokalizace požáru.

Dále probíhalo rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. V tu chvíli bylo nasazeno šest útočných proudů. V půl šesté zredukoval velitel zásahu jednotky a nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň.

HZS Středočeského kraje
Sdílet