Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letňanský žhář byl zadržen, na svědomí má 31 požárů v Praze i Středočeském kra­ji

Kriminalisté druhého oddělení třetího policejního obvodu zadrželi šestého března kolem dvacáté hodiny na nádraží Vysočany šestadvacetiletého mladíka. Ten je v tuto chvíli obviněn z trestného činu poškození cizí věci, za což mu hrozí až tři roky vězení a je stíhán vazebně.

Zadrženému je kladeno za vinu jednatřicet do této doby zadokumentovaných případů, při kterých podpaloval auta, kontejnery a zahradní přístřešky v Praze Letňanech a Vysočanech a také ve středočeském Káraném. Jen motorových vozidel podpálil tento obviněný patnáct. Svým jednáním způsobil škodu za bezmála jeden milión korun.

První zadokumentovaný skutek je datován na osmnáctého prosince, poslední pak na třetího března. Jen pro připomenutí. Těsně před vánoci stihl během jednoho večera, v rozmezí cca dvaceti minut, zapálit v pražských Letňanech hned šest aut.

Hovoříme zde o jednatřiceti skutcích, které jsou do této doby zadokumentovány a obviněný se k nim i doznal. Nicméně prošetřování případu i nadále pokračuje, neboť se kriminalisté důvodně domnívají, že žhářských útoků má šestadvacetiletý mladík na svědomí mnohem víc.

Zadržení samotné proběhlo striktně v souladu se zákonem. Kriminalisté byli řádně označeni a příslušnost k policii prokázali i ústně. Nicméně to vše bylo málo pro čtyřiačtyřice­tiletého muže, který při zákroku kriminalistů posedával opodál na peronu, na lavičce, a měl u sebe dva psy, konkrétně belgického ovčáka a vlkodava.

Tento muž bez domova při zákroku kriminalisty od samého prvopočátku okřikoval a častoval je různými vulgarismy typu „Vy zasxxný fízlové, nechte ho být“ a podobně. Jeho snaha zmařit kriminalistům zadržení podezřelého zašla až tak daleko, že na jednoho z detektivů poštval oba své psy.

Jen díky tomu, že měl kriminalista na sobě při zákroku neprůstřelnou vestu, nedošlo k jeho pokousání. Nicméně rozzuření psi doslova rozsápali jeho vrchní část oděvu. I přes četné výzvy odmítal čtyřiačtyřicetiletý muž své psy odvolat. Z toho důvodu museli policisté použít důraznější donucovací prostředek a to varovný výstřel.

Teprve až to bezdomovce přimělo psy odvolat, načež nastoupil do vlaku a z místa incidentu odjel. Nicméně bylo jednoznačně na místě i tuto část celé události dořešit.

Proto kriminalisté nechali vlak na další, nejbližší stanici v Horních Počernicích zastavit. Tam pak čtyřiačtyřice­tiletého muže vypátrali a zadrželi místně příslušní policisté.

Čtyřiačtyřicetiletý muž je v tuto chvíli stíhán pro trestný čin násilí proti úřední osobě, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

S ohledem na to, že dotyčný nemá žádné trvalé bydliště a je takzvaně osobou na pohybu, kdy jeho další stíhání by bylo velice komplikované, byla i na něj uvalena vazba.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR
Sdílet