Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár na okruhu v Sosnové zcela zničil závodní automobil, pořadatel neměl zajištěnou požární bezpečnost

Dne 24. března 2019 ve 14:23 hodin byl na tísňovou linku 112 nahlášen požár závodního vozidla, které začalo hořet během ukázky na autodromu v Sosnové v rámci akce „Dakar setkání".

Na místo byly operačním důstojníkem vyslány dvě jednotky hasičů – profesionální a dobrovolná z České Lípy. Obě jednotky přijely na místo požáru ve 14:30 hodin a ihned začaly se zásahem dvěma vodními proudy.

Ve 14:34 hodin měli hasiči požár pod kontrolou. Bohužel i přes velmi rychlý příjezd a zásah hasičů vůz zcela shořel.

Na místě se v rámci této akce nacházeli také příslušníci HZS LK, jenž zde předváděli statickou ukázku technického automobilu TA-4 na podvozku LIAZ. Tento technický automobil, který se mj. slavné rallye účastnil, je již v současné době veteránem a není žádným způsobem vybaven pro hasební zásah.

Přítomni hasiči tudíž nemohli vzniklý požár jakkoliv hasit a uspokojit tak značnou část diváků, kteří nesli jejich „nečinnost" nelibě a verbálně je napadali. Naši příslušníci okamžitě požár oznámili na tísňovou linku a poskytli veliteli jednotky základní informace o místě tak, aby se k požáru dostali co nejrychleji.

V průběhu události bylo vyšetřovatelem příčin požáru a řídícím důstojníkem HZS LK zjištěno, že pořadatel této akce neměl žádným způsobem stanoveny podmínky požární bezpečnosti, které jsou u akce takového rozsahu a charakteru nutností a zákonnou povinností.

Příčina vzniku požáru, vzniklá škoda a možné porušení předpisů jsou v současné době v šetření PČR a HZS LK.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
HZS Libereckého kraje
Sdílet