Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nález sudů s neznámou látkou v lese na Brněnsku

Hasiče, policisty, několik starostů i ekology dnes zaměstnal nález sudů s neznámou látkou v lese na Brněnsku. Nález několika sudů pohozených v lese u silnice z Brna-Žebětína do Ostrovačic ohlásili hasičům v 8.34 hodin policisté.

Hasiče, policisty, několik starostů i ekology dnes zaměstnal nález sudů s neznámou látkou v lese na Brněnsku.

Nález několika sudů pohozených v lese u silnice z Brna-Žebětína do Ostrovačic ohlásili hasičům v 8.34 hodin policisté. Na místo vyjely jednotky ze stanic v Točné ulici v Brně a v Rosicích a dobrovolná jednotka z brněnské městské části Žebětín. Po příjezdu hasiči zjistili, že na čtyřech místech v několikakilo­metrové vzdálenosti od sebe je přímo u silnice nebo v lese ve vzdálenosti až 50 metrů od komunikace celkem šest modrých 200litrových kovových barelů a další dvě 30litrové nádoby.

Na etiketách barelů, které někdo zřejmě do lesa vyhodil, byly údaje o majiteli nebo dopravci vyškrábané. Nádoby podle zběžného průzkumu obsahovaly pryskyřice, barvu a syntetické ředidlo. Barely byly uzavřené, jeden z nich byl ale prasklý a vyteklo z něho asi 10 litrů barvy. O nálezu hasiči uvědomili příslušné správní orgány. Protože barely byly rozházené na katastrálním území tří obcí, na místo přijeli starostové Brna-Žebětína, Ostrovačic a Popůvek a také pracovníci odboru životního prostředí Magistrátu města Brna.

Místo úniku barvy z prasklého barelu hasiči ohraničili sorpční tkaninou a kontaminovanou zeminu zajistili k ekologické likvidaci. Všechny nádoby z příkopu u silnice a z lesa pak dopravili zpět na komunikaci. K odvozu a k likvidaci barelů pak starostové obcí povolali pracovníky firmy specializované na ekologickou likvidaci nebezpečných látek. Po majiteli barelů pátrají policisté.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet