Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třiasedmdesátiletý muž zapadl do bahna ve svém rybníčku v Orlové – Porubě, vysvobodit ho museli hasiči

Profesionální hasiči z Orlové (HZS MSK) zachránili v pondělí 25. 3. 2019 po poledni třiasedmdesáti­letého seniora z nebezpečného bahna rybníčku u jeho rodinného domku v Orlové-Porubě, kam se původně snažil umístit sochu vodníka, aby jej zkrášlil a dělal společnost několika desítkám kaprů.

Odvážný muž měl sice na sobě vysoké rybářské holínky a voda mu nejprve sahala „jen“ nad kolena, ale najednou zajel do pevného bahna až po pás a nemohl se v bahnitém sevření ani pohnout.

K rybníku o rozměrech 10 × 8 metrů vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Orlová (okres Karviná) ihned po nahlášení nehody příbuznou seniora na tísňovou linku hasičů. Muž, stojící po pás v bahně a po prsa v ledové vodě, s orlovskými hasiči komunikoval, ale byla mu viditelně velká zima. Hasiči rychle nafoukli záchranné saně RS 5, muž se za ně co nejpevněji chytil a asi na pátý pokus jej zachránci vytáhli na kluzký břeh.

Muž se cítil i přes své šediny být v pořádku a rychle se šel domů převléci do suchého oděvu. Hasiči však pro jistotu zavolali tým ZZS MSK ke kontrole zdravotního stavu chovatele kaprů. Senior i po kontrole mohl zůstat doma v teple. Nedávno oslavil sedmdesát tři let, nyní by tak mohl oslavit další narozeniny.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet