Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost způsobila požár rodinného domu na Kutnohorsku, škoda je bezmála půl milionu

V úterý 26. března 2019 před desátou hodinou dopoledne byl na tísňovou linku středočeských hasičů nahlášen požár sklepních prostor v rodinném domě v obci Žleby na Kutnohorsku. Oznamovatel upřesnil, že ve sklepě je kromě papíru uskladněno i několik tlakových lahví s propan-butanem.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanic Čáslav a Kutná Hora a dobrovolné jednotky obcí Žleby a Vrdy. Po příjezdu k události a průzkumu velitel zásahu upřesnil, že jde o rozvinutý požár v přízemí domu.

Hasiči v dýchací technice zahájili zásah pomocí dvou vysokotlakých vodních proudů a jednoho C proudu. Veškeré hasební práce usměrňovali pomocí termokamery. Současně odvětrávali silně zakouřený objekt přetlakovou ventilací.

Za necelou hodinu byl požár pod kontrolou a krátce po poledni bylo požářiště předáno majiteli. Všechny jednotky pak postupně odjely na své základny. Místní dobrovolná jednotka se v odpoledních hodinách vrátila a požářiště zkontrolovala.

Vyšetřovatel stanovil jako příčinu vzniku požáru nedbalost při spalování klestí v kotli na tuhá paliva. Požárem vznikla škoda ve výši 490 tisíc korun, hasiči uchránili větší část domu v hodnotě 2,5 milionu korun. Nikdo nebyl zraněn.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet