Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výstava o historii hasičů v okrese Frýdek-Místek na zámku otvírá oslavy 50 let profesionálů

Písemné a fotografické zajímavosti z počátků hasičské činnosti na Frýdecko-Místecku už od druhé poloviny 19. století, ale i činnost dnešních profesionálních hasičů přibližuje výstava „Historie hasičů v okrese Frýdek-Místek“, jejíž vernisáž se konala ve čtvrtek 28. 3. 2019 v 17 hodin na frýdeckém zámku.

Připravilo ji Muzeum Beskyd Frýdek-Místek společně s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK), který si letos připomíná 50 let od založení Veřejného požárního útvaru (VPÚ), tedy profesionálních hasičů, na území zmíněného okresního města. Výstava potrvá do 2. června 2019.

Součástí letošních oslav profesionálních hasičů v okrese Frýdek-Místek, které se soustředí hlavně na květen a červen, jsou tři další již pro veřejnost otevřené hasičské fotografické výstavy na různých místech okresu, tedy na radnici ve Frýdku-Místku, v Kulturním centru ve Frýdlantu nad Ostravicí a na radnici v Jablunkově, čtvrtá se připravuje na podzim v Třinci.

Na květen a červen hasiči připravují Dny s IZS ve Frýdku-Místku, Třinci a Dobré. V sobotu 11. 5. 2019 se koná na frýdeckém náměstí ve Frýdku-Místku krajská soutěž hasičů ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které bude předcházet slavnostní slib hasičských nováčků HZS MSK.

Padesát let od vytvoření první profesionální jednotky hasičů si letos připomíná také Nový Jičín, který soustředí oslavy do jednoho dne – na pátek 10. 5. 2019 na zdejší Masarykovo náměstí. Vedle rozmanitých ukázek činnosti, moderní techniky a dalších akcí pro malé i velké to bude například výstava fotografií.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet