Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu v Berouně hasiči zachránili 15 lidí a psa, využili kouřovou clonu

Ve středu 3. dubna 2019 těsně před pátou hodinou ranní přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje informaci o požáru v prvním patře bytového domu ve Vorlově ulici v centru Berouna.

Oznamovatel uvedl, že z vedlejšího bytu vidí plameny z oken. Poplach tak byl vyhlášen jednotce HZS Beroun a dobrovolným jednotkám obcí Králův Dvůr, Chyňava a Zdice. Podle dalšího volajícího byla chodba zakouřená, a tak nemohli ostatní obyvatelé domu opustit své byty a museli vyčkat na příjezd hasičů.

Po příjezdu na místo berounští hasiči poprvé při zásahu použili kouřovou clonu, která zabránila zplodinám hoření dostat se do chodby, a jednotky tak mohly vyvést nájemníky z bytů. Dvě osoby nadýchané kouřem byly ihned předány do péče zdravotnické záchranné služby.

Celkem bylo z bytů vyvedeno 15 lidí, z toho tři za pomoci nastavovacího žebříku. Hasiči z hořícího bytu zachránili také psa, který svým štěkotem vzbudil majitele bytu, a tím na požár upozornil.

Zásah probíhal vysokotlakou vodou a jedním D proudem. Silně zakouřený objekt byl nejprve odvětráván přirozenou cestou, později byla nasazena i elektrická přetlaková ventilace, aby se odvětrání urychlilo. Požár byl lokalizován za půl hodiny a jednotka SDH Chyňava byla odeslána na stanici Beroun na zálohu. Asi ve tři čtvrtě na sedm proběhla likvidace a jednotky se vrátily na své základny.

Předběžná škoda byla stanovena na 300 tisíc. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Majitelé dvou bytů, které jsou neobyvatelné, si zajistili náhradní ubytování svépomocí.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet