Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru lesa u obce Pitín na Uherskohradišťsku vyjela i Tatra Titan

Hasičské jednotky zasahují 3. dubna 2019 u obce Pitín na Uherskohradišťsku u požáru lesa, kde byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Požár zasáhl travní porost a mladý smrkový les a kvůli silnému větru se šíří dál.

Hasiči se snaží lokalizovat požár tak, aby se nerozšířil dál na vzrostlé stromy, nacházející se v těsné blízkosti požáru. Členitý terén a silný vítr zásah velmi komplikuje. Na místo byl povolán i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který pomocí bambi vaku provádí shozy hasební vody do místa požáru.

Velitel zásahu si na místo povolal letadlo Letecké hasičské služby. Možnost vzletu letadla však komplikuje silný vítr.

18:00

Na místo bylo postupně povoláno celkem 20 jednotek hasičů, kterým se podařilo zabránit rozšíření požáru, a to především do vzrostlého smrkového lesa.

Na základě požadavku k události dorazila také speciální zodolněná stříkačka CZS 40 ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, která uveze až 12 000 litrů vody a je určena mimo jiné k zásahu v těžkém lesním terénu.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Místo události bylo rozděleno na dva úseky a hasební voda byla dovážena kyvadlově cisternami z blízkých obcí. V 15:48 hodin byla ohlášena lokalizace události a krátce před osmnáctou hodinou byla na místě ukončena také činnost vrtulníku s bambivakem.

K požáru se dostavili také vyšetřovatelé HZS Zlínského kraje, kteří zahájili šetření a zjišťují přesnou příčinu vzniku události i výši způsobené škody.

19:00

Jednotky i nadále provádějí rozhrabání a prolévání jednotlivých ohnisek vodou. Část jich na místě zůstane až do ranních hodin.


Zasahující jednotky:

  • HZS kraje: Slavičín, Uherské Hradiště, Zlín, Uherský Brod

Jednotky SDH obcí:

  • Bojkovice, Divnice, Hostětín, Hrádek na Vlárské dráze, Kunovice, Luhačovice, Pitín, Rokytnice, Rudimov, Slavičín, Šanov, Šumice, Újezd, Vlčnov, Velký Ořechov, Záhorovice
Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet