Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče stále zaměstnávají vyhozené barely

Barely s neznámou nebezpečnou látkou vyhozené u silnice také o víkendu zajišťovali hasiči u Ořechova na Brněnsku. Sobotní nález barelů s neznámou nebezpečnou látkou byl na Brněnsku již třetí za tři dny.

Barely s neznámou nebezpečnou látkou vyhozené u silnice také o víkendu zajišťovali hasiči u Ořechova na Brněnsku.

Nález dvou dvousetlitrových barelů nedaleko obce byl hasičům ohlášen v sobotu v 15.23 hodin. Na místo vyjely profesionální jednotky hasičů ze stanic v Ivančicích, v Točné a Lidické ulici v Brně, a dobrovolná jednotka z Ořechova. O nálezu byly informovány příslušný odbor životního prostředí městského úřadu, Česká inspekce životního prostředí a starosta obce Ořechov. Na místo vyjeli také policisté.

U silnice hasiči našli dva neporušené a uzavřené, zazátkované barely s látkou připomínající barvu. Průzkum okolí ale ukázal, že na několik míst u Ořechova někdo vyhodil celkem sedm dvousetlitrových barelů a další čtyři menší nádoby o obsahu 30 litrů.

Protože všechny barely byly neporušené a nic z nich nevyteklo, po podrobném zadokumentování nálezu je hasiči převezli do sběrného dvora v Ořechově. Obsah nalezených sudů zkoumají chemici laboratoře Školícího střediska HZS JmK v Tišnově. Předběžné poznatky z analýzy vzorků napovídají, že barely obsahují nátěrové hmoty, které jsou vysoce hořlavé a nebezpečné pro životní prostředí.

Sobotní nález barelů s neznámou nebezpečnou látkou byl na Brněnsku již třetí za tři dny. Poprvé hasiči vyjížděli k zajištění pohozených barelů ve čtvrtek na silnici z Brna-Žebětína do Ostrovačicích. Na několika místech na katastrálním území tří obcí zajistili celkem šest dvousetlitrových barelů a dvě 30 litrové nádoby. O den později, v pátek, hasiči mezi obcemi Hajany, Želešice a Ořechov u silnice našli a zajistili dalších osm dvousetlitrových barelů a dvě třicetilitrové nádoby. V tomto případě barva z jednoho barelu vytekla na okraj silnice a do příkopu. Předběžné výsledky analýzy vzorků ze všech nálezů svědčí o tom, že barely vyhozené u silnice obsahují vysoce hořlavé a životní prostředí ohrožující nátěrové hmoty. Výsledky analýzy a další poznatky hasiči předají policistům, kteří pátrají po původním majiteli barelů.

Aktualizováno:

Ve vyhozených sudech byly barvy, potvrdila analýza. Sudy s neznámou nebezpečnou látkou, které hasiči v závěru týdne zajišťovali na Brněnsku, obsahovaly nátěrové hmoty.

Potvrdila to analýza vzorků z ocelových sudů v laboratoři školícího střediska HZS JmK v Tišnově. Chemici při podrobném rozboru vzorků dospěli k závěru, že sudy odhozené do terénu u silnice obsahovaly nátěrové hmoty a příměsi do nátěrových hmot. Jednalo se o vysoce hořlavé látky, které mohou mít negativní vliv na životní prostředí, především na podzemní a povrchové vody. Část nalezených látek, které chemici při rozboru identifikovali jako příměsi do nátěrových hmot – aditiva, dispergační a odpěňovací činidla pro nátěrové hmoty – je škodlivá lidskému zdraví. Chemici proto doporučili ekologickou likvidaci všech sudů a kontaminované zeminy firmou, která se specializuje na likvidaci nebezpečných odpadů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet