Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik záchranářů v Paraguayi uspořádali instruktoři českého Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč

V termínu 11. – 20. 3. 2019 pořádali instruktoři Institutu ochrany obyvatelstva v Asunciónu, hlavním městě Republiky Paraguay, výcvikový kurz s názvem „Pokročilý kurz havarijní připravenosti pro příslušníky záchranných složek Paraguaye“, který byl primárně určen pro hasiče z paraguayských měst, mnohdy vzdálených od Asunciónu více než 300 km.

Akce se zúčastnilo 25 záchranářů (20 příslušníků paraguayských hasičů, 3 zaměstnanci speciální organizace CONAPREB spadající pod paraguayské ministerstvo národní obrany a 2 hasiči z Bolívie).

Výcvik začal přednáškami zaměřenými účinky CBRN látek, ochranu záchranářů, detekci, vzorkování. První dny výcviku byly koncipovány teoreticky s praktickým nácvikem jednotlivých aktivit (ochranné prostředky, detekce, vzorkování, dekontaminace).

Dále bylo prezentováno téma organizace místa zásahu a stanovení rolí jednotlivých osob při zásahu. Za zásah zodpovídal velitel zásahu (incident commander), za bezpečnost velitel nástupního prostoru (safety officer) a každý tým měl svého velitele.

Byly nacvičovány a koordinovány jednotlivé činnosti a proběhlo několik různých scénářů na únik toxické chemické látky, kdy účastníci pracovali jako jeden secvičený celek. Čeští lektoři přednášeli v angličtině, přednášky byly simultánně tlumočeny do španělštiny.

Část přednášek byla také konkrétně věnována rozvoji CBRN ochrany v Paraguayi:

  • vysvětlení systému IZS a možnosti využití podobného modelu v Paraguayi
  • metodika využití detekčních prostředků pro Paraguay
  • rozbor chemických a radiačních událostí které se staly v Paraguayi v posledních 15 letech a možnosti jejich systematického řešení.

Při samotné výuce a také diskuzích, které v kurzu probíhaly, bylo vidět, že hasiči v Paraguayi disponují silnou motivací pro zajištění své činnosti, kterou vykonávají jako dobrovolníci mimo svoji hlavní práci.

Kurzanti již většinou měli i operační zkušenosti ze zásahů s nebezpečnými látkami. Proto byla vidět obrovská snaha se naučit nové věci a aplikovat je při závěrečných cvičeních, které zvládli na výbornou.

Jak důležitým pro Paraguay český kurz je bylo možno pozorovat při zahájení, zakončení i při samotném výcviku, který byl natáčen státní televizí.

Hlavní státní televizní kanál „C9N“ věnoval českému kurzu 45 minutový pořad v hlavním vysílacím čase 20:00 – 20:45. Pořadu se zúčastnila kurzantka a zároveň velitelka stanice č. 22 kpt. Monserrat Aquilar Mercado a velitel pořadatelské hasičské stanice č. 1 kpt. Ruben Valdez.

Diskuze byla zaměřena na význam výcviku, na řešení úniků nebezpečných chemických látek a na možné chemické hrozby v Paraguayi. Takovou osvětu vysílanou ve státní televizi je možno Paraguayi jen závidět.

O víkendu, kdy již český tým cestoval domů, byl výcviku věnován hodinový pořad přímo s ukázkami z kurzu a s popisem jednotlivých činností.

Bilaterární spolupráce trvající již od roku 2016 pomáhá Paraguayi zvládat mimořádné události s únikem nebezpečných látek a upevňuje dobré vztahy mezi hasičskými organizacemi obou států.

Sdílet