Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči cvičili s vyprošťovacími jeřáby ze stanice Lidická, řešili problematiku odtahu a převracení osobních a nákladních vozidel

Příslušníci HZS z územního odboru Brno-město se zúčastnili výcviku zaměřeného na problematiku odtahu a převracení osobních a nákladních vozidel po dopravní nehodě.

Teoretická část odborné přípravy byla zaměřena na problematiku vzduchové soustavy u několika různých typů nákladních automobilů nebo autobusu. Účastníci se seznámili s problematikou „nouzového“ plnění vzduchové soustavy u jednotlivých značek nákladních vozidel, přívěsů a návěsů.

Praktická část byla zaměřena na rizikové převracení nákladních i osobních automobilů za použití vyprošťovacích automobilů VYA18 a VYA30, dislokovaných na stanici Lidická. Jeřábníci si vyzkoušeli manipulaci a převracení vozidel, pomocí všech dostupných prostředků.

Výsledkem výcviku, bylo prohloubení znalostí, dovednostní a manuální zručnosti všech účastníků a mnozí také přiznali, že nejen získané informace ale zejména praktický výcvik, byl velkým přínosem pro jejich další rozvoj.

Každý z účastníků si uvědomuje, že práce s vyprošťovací automobilovou technikou, je velmi náročnou „hasičskou“ disciplínou, ve které se za omyly a chyby platí vysoká cena.

mjr. Bc. Roman Stejskal – velitel HS Brno-Lidická
pprap. Lubomír Celý – HS Brno-Lidická
Sdílet