Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli větru zasahovali hasiči v několika krajích, lámal stromy a odnášel střechy

Kvůli větru zasahovali hasiči v několika krajích. Jednotky rozřezávaly vyvrácené nebo nebezpečně nakloněné stromy a odstraňovali jiné nebezpečné stavy, nejčastěji však uvolněné střešní krytiny.

Jihomoravský kraj

U téměř sta událostí zasahovali během čtvrtka jihomoravští hasiči. Silný vítr vyvracel stromy a komplikoval hašení.

Do čtvrteční jednadvacáté hodiny vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji k 96 zásahům. Ve 33 případech jednotky rozřezávaly vyvrácené nebo nebezpečně nakloněné stromy. U dalších 18 zásahů pak hasiči odstraňovali jiné nebezpečné stavy, nejčastěji však uvolněné střešní krytiny.

Například ve Znojmě silný vítr strhl část střechy obchodního domu, která dále hrozila pádem na kolemjdoucí. Hasiči ze tří jednotek zabezpečovali tuto uvolněnou krytinu déle jak hodinu.

Silný vítr dále působil hasičům potíže při hašení přírodních porostů a to především na Brněnsku a Blanensku. K požárům v lesích vyjížděly jednotky během čtvrtka celkem desetkrát.

Požár v lese nedaleko Chudčic způsobil škodu za 30 tis. korun. Celkem osm jednotek dostávalo plameny pod kontrolu několika vodními proudy téměř tři hodiny.

S přicházejícím večerem se situace v celém Jihomoravském kraji začala uklidňovat.

HZS Jihomoravského kraje

Kraj Vysočina

Velmi náročný den za sebou mají hasiči na Vysočině. Včera (čtvrtek 4. dubna) zasahovali u 141 událostí. Dlouhodobý denní průměr počtu událostí se přitom pohybuje okolo 25. Drtivá většina zásahů hasičů souvisela se silným větrem.

V průběhu dne poskytli hasiči 87 technických pomocí. V převážné většině se jednalo o odstranění stromů a větví, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili hasiči na Žďársku – 31.

Popadané stromy komplikovaly provoz také na dálnici D1 a na některých úsecích železnice, například u Hodic na Jihlavsku.

V několika případech byli hasiči povoláni k upevnění uvolněných střešních krytin na objektech. Zajišťovat větrem utrženou střechu museli například hasiči v Humpolci, v Jitkově na Havlíčkobrodsku nebo na kostele v ulici Matky Boží v Jihlavě.

V 15.32 hod byli jihlavští profesionální hasiči povoláni k pádu stromu na osobní vůz v ulici Sukova. Událost si vyžádala jedno zranění. K obdobnému případu vyjížděli také profesionální hasiči ze stanice v Náměšti nad Oslavou. Na projíždějící vůz padl na komunikaci u obce Okarec strom. Při nehodě se zranil řidič vozidla.

Silný vítr nevyvracel a nelámal jenom stromy, ale také vydatně přispěl k extrémnímu nárůstu požárů v přírodním prostředí. Celkově likvidovali včera hasiči 49 požárů. Opět jich bylo nejvíce na Žďársku. Požáry v lesích mají přitom s největší pravděpodobností stejnou příčinu v podobě nedostatečně uhašených ohnišť.

HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Větší množství výjezdů jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů způsobil dnes v odpoledních hodinách vítr na celém území kraje. Od 11:30 do 20:00 hodin vyjížděly jednotky k 25 událostem, z nichž 14 jich mělo souvislost právě se silným větrem.

Nejčastěji zasahovali hasiči u popadaných nebo nebezpečně nakloněných stromů, které ohrožovaly zdraví a životy, nebo bránily plynulému provozu na komunikacích. Ve dvou případech se jednalo také o poškozené střechy budov, kde došlo k uvolnění plechů nebo jiné krytiny. Od 14:00 do 20:00 hodin se jednalo o 10 těchto událostí.

Komplikace však silný vítr způsoboval také u požárů lesních a travních porostů, u kterých dnes hasiči zasahovali na Vsetínsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku. V časovém rozmezí od 11:30 do 20:00 hodin vyslalo krajské operační středisko hasičů jednotky ke čtyřem takovým událostem, a to do Drslavic, Hluku, Jasenné a Valašského Meziříčí-Podlesí.

Právě v Podlesí byl kvůli silným poryvům větru vyhlášen druhý stupeň poplachu a nasazeno bylo 10 jednotek s cisternovými automobily, aby se zamezilo rozšíření požáru a dalším škodám.

HZS Zlínského kraje

Sdílet