Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veselská hasičárna dostala nový kabát

Hasičská zbrojnice ve Veselí nad Lužnicí významně omládla. Během podzimu zde proběhla výměna oken a rekonstrukce fasády na hlavní budově a oprava krovů, střechy a stropů na starých garážích ve dvoře.

Nejprve na řadu přišla hlavní budova. Výměnu oken a rekonstrukci fasády financovalo ze 30% Město Veselí nad Lužnicí a 70% přispěl Jihočeský kraj prostřednictvím Grantu na podporu jednotek dobrovolných hasičů. Okna i fasáda byly původní z doby výstavby hasičské zbrojnice v letech 1983 – 1985. Stávající okna byla dřevěná, zdvojená a jsou nyní vyměněna za moderní pětikomorová plastová okna. Na fasádě bylo nutné rekonstruovat poškození způsobené výměnou oken a také bylo opraveno poškození, způsobené povodní v roce 2002 . Rovněž byla provedena rekonstrukce fasády v části garážových vrat, kde byla v roce 2006 provedena výměna plných plechových vrat za vrata sekční.

Ve starých garážích ve dvoře hasičské zbrojnice jsou tři stání, z nichž dvě jsou využívána pro parkování sanitek Nemocnice Tábor a jedno slouží potřebám Zásahové jednotky SDH. Rekonstrukce byla hrazena z rozpočtu Města Veselí nad Lužnicí a byla vynucena již téměř havarijním stavem objektu. Byla provedena výměna střešní krytiny, kompletní oprava krovu a také náhrada původního „slámového“ stropu za nový.

Přestože hlavní část prací zajistily objednané firmy, zbylo dost práce i na členy občanského sdružení Sbor dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí. Ti provedli demolici stropu a sundání původní střešní krytiny na starých garážích. Na nové budově pak na ně zbyla příprava vnitřních prostor pro výměnu oken a následně jejich vymalování a úklid. Na vnějších částech budovy pak natření klempířských částí (okapy, parapety). Tyto vybrané práce, jako obvykle, prováděli zdarma a ušetřili tak Městu Veselí n.L., které hradilo pouze materiál, značné finanční prostředky. Do úplného dokončení rekonstrukce ještě zbývá dodělat obložení podezdívky podél celého obvodu hlavní budovy.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí
http://sdh-veseli.hyperlink.cz

-kaw-

Sdílet