Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální i dobrovolní hasiči cvičili zásah při požáru základní a mateřské školy v obci Vítonice

Na dramatické chvilky si 8. dubna 2019 zahrály děti základní a mateřské školy v obci Vítonice na Kroměřížsku, kterým v jedné z učeben podle scénáře cvičení začalo hořet. Ředitelka školy ihned požár ohlásila na krajské operační středisko hasičů pomocí tísňové linky 150. Před příjezdem hasičů zaměstnanci školy evakuovali děti do nedalekého kulturního domu.

Po vyhlášení poplachu se do místa požáru sjeli profesionální hasiči ze stanice Bystřice pod Hostýnem a dobrovolné jednotky z Loukova, Vítonic a Bystřice pod Hostýnem. Ti poté na místě simulovali ostrý zásah s cílem likvidace požáru ve školní budově.

Účelem cvičení bylo prověřit připravenost a akceschopnost jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Taktéž si děti nacvičily hravou formou evakuaci školní budovy v okamžiku vyhlášení poplachu.

Cílem samotného cvičení bylo také seznámit dotčené jednotky s problematikou zásahu tohoto typu a v této konkrétní budově. Zdokonalit tak organizační a řídící činnost velitelů a rozvíjet součinnost jednotek při likvidaci požáru. V neposlední řadě bylo cílem i ověření dojezdových časů zasahující techniky.

Nejvíce si taktického cvičení užili žáčci, kteří tak díky této akci měli pondělní školní den volnější a bez písemek.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet