Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes noc dohoříval stoh u Ostravy

Až devět jednotek hasičů z Ostravy a okolí zasahovalo v úterý 17. 11. 2009 odpoledne v okrajovém ostravském obvodu Stará Bělá u požáru stohu z ocelové konstrukce o půdorysu 40 × 15 metrů

Až devět jednotek hasičů z Ostravy a okolí zasahovalo v úterý 17. 11. 2009 odpoledne v okrajovém ostravském obvodu Stará Bělá u požáru stohu z ocelové konstrukce o půdorysu 40 × 15 metrů. Stoh v Povětronní ulici u bývalého JZD s velkými balíky sena a slámy se nechává po dohodě s provozovatelem dohořet pod kontrolu hasičů, odhadem minimálně do středečního rána. Požár se zatím obešel bez zranění.

Požár byl ohlášen na linku hasičů Centra tísňového volání v Ostravě v úterý krátce po 16. hodině. První jednotka, která přijela na místo požáru (Stará Bělá) už viděla celý stoh v plamenech. Po domluvě s provozovatelem objektu rozhodl velitel zásahu o tom, že se stoh nechá dohořet.

Zhruba po dvou hodinách na místě zůstaly pouze 3 ostravské jednotky dobrovolných hasičů (Stará Bělá, Kunčičky a Zábřeh – celkem 20 hasičů) na kontrolu dohořívání asi až do rána.

Příčina vzniku požáru je zatím v šetření vyšetřovatelů HZS MSK a Policie ČR. Předběžná škoda byla odhadnuta na 650 tisíc korun, zhruba půl na půl na stohu a na uskladněné pícnině. Stoh tvořila kovová konstrukce, opláštění ze dvou stran plechem a ze dvou stran dřevěnými latěmi, střecha sedlová s eternitovou krytinou.

Na místo dojelo celkem 13 vozidel, z toho 11 cisternových automobilových stříkaček. Použito bylo 30 kubíků vody. Zasahovaly dvě jednotky HZS Moravskoslezského kraje z ostravských stanic Zábřeh a Hrabůvka (4× CAS a 1× protiplynový automobil), s nimi 7 jednotek dobrovolných hasičů, z toho 5 ostravských – Stará Bělá, Kunčičky, Zábřeh, Radvanice a Polanka nad Odrou – a dvě z okolí Ostravy – Vratimov a Krmelín.

Přes noc hlídali požářiště dobrovolní hasiči z ostravských jednotek Stará Bělá, Zábřeh a Kunčičky, dnes ráno už je na místě pouze jednotka Stará Bělá.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-miw-, -swo-

Sdílet