Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zářivě červené dopravní automobily Iveco Daily dodala firma Kobit pro hasiče do Závady a Marklovic

Obec Petrovice u Karviné pořídila pro své dobrovolné hasičské jednotky v místních částech Závada a Marklovice dopravní automobily na podvozku Iveco Daily. Vozy za celkových 8 168 710 korun včetně DPH dodala firma Kobit – THZ, na financování se podílela Evropská unie v rámci projektu Společně proti povodni.

Podvozek

Jako podvozek bylo zvoleno Iveco Daily 70C18H – B70C s pohonem zadní nápravy a mechanickou uzávěrkou diferenciálu. Jedná se o šasi pro městský provoz o celkové hmotnosti 7 200 kg s třílitrovým motorem o výkonu 132 kW spřaženým se šestistupňovou manuální převodovkou. Rychlost je omezena na 110 kilometrů za hodinu.

Kabina je třímístná, vybavená klimatizací. Střední opěradlo lze sklopit a použít jako stolek pro psaní nebo úložný prostor. Velitel má k dispozici výjezdový tablet.

V zorném poli řidiče je displej couvací kamery, která se aktivuje automaticky při zařazení zpátečky.

O konzervaci a dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox na levé straně vozu. Po nastartování se samočinně odpojí.

Iveco je dlouhé 6 700 mm, široké 2 300 mm a vysoké 2 800 mm. V přední části je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 35 kN.

Nástavba

Nástavba vozu je vyrobena z hliníkových silnostěnných profilů a olepena hliníkovým plechem. Integruje v sobě šestimístnou tepelně izolovanou kabinu pro osádku propojenou s kabinou řidiče.

Všechna sedadla jsou osazena bezpečnostními pásy, prostor je vyhříván nezávislým topením.

Kabina je přístupná z obou boků křídlovými dveřmi, okna jsou otevíratelná. V opěradlech sedadel jsou uloženy vzduchové dýchací přístroje s náhradními lahvemi.

Ve dvojici dobíjecích úchytů najdeme ruční svítilny Survivor, v dalších dvou ruční digitální radiostanice TPH 700.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na bocích a zadní části nástavby, příslušenství je přístupné hliníkovými roletkami na obou bocích a vzadu.

Nádrž na vodu o objemu 500 litrů je z plastu, součástí je hladinoměr a odvodňovací potrubí s kohoutem. Nechybí nádrž na pěnidlo.

Vysokotlaké hasicí zařízení dodává při tlaku 15 MPa 20 litrů za minutu, jeho součástí je samočinný naviják s 30metrovou hadicí a vysokotlakou proudnicí pro hašení vodou i pěnou. Zařízení se standardně startuje klíčem, nouzově lze použít startovací šňůru.

Osvětlovací stožár je osazen dvěma 24V LED reflektory o výkonu 50 W, vysouvá se pneumaticky do výše 5 metrů nad úroveň terénu.

Sdílet