Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry sazí v komíně zaměstnal dvě jednotky hasičů

V pondělí 16. listopadu ve 20.18 hodin vyjížděli hasiči ze stanice Králíky a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody k požáru sazí v komíně u objektu v Červené Vodě. Hasiči zkontrolovali komínové těleso, zda není nikde prasklina. Naštěstí v tomto případě nedošlo k požáru a žádným vysokým škodám či újmě na životě.

A jelikož se v letošním roce nejedná o ojedinělý případ, hasiči tedy připomínají, že otvory do komínového tělesa, takzvané sopouchy, je třeba opatřit keramickou vložkou nebo zděří stejného průměru jako mají kouřovody. Vlastní komínové těleso musí mít kompaktní nepoškozené zdivo, musí mít v každém případě povrchovou úpravu takovou, aby komín byl kompaktní, např. omítnutí, v případě že jsou viditelné spáry, musí být zatřeny, v nepřístupných místech popř. opatřen obkladem z nehořlavých hmot – to platí i pro půdní prostory. Účelem není mít snad nejhezčí komín, ale pouze takováto úprava zajistí dokonalou neprostupnost vůči spalinám a přílišnému žáru. Právní předpis také předepisuje jednoznačně provedení vymetacích a vybíracích otvorů. Musí být opatřeny dvojitými plechovými nebo betonovými dvířky, nepoškozenými a dostatečně těsnými.



K péči o komíny patří i jejich pravidelné čistění, které má význam nejen pro zachování požární bezpečnosti, ale i pro dokonalé využití topného média. Čištění komína bychom měli svěřit odborné kominické firmě a měli bychom si na vyčištění nechat napsat potvrzení, neboť dle vyhlášky 111/81 Sb. se mají komíny u staveb, kde je celoroční provoz – rodinné domy apod. s výkonem topidla do 50kW, čistit nejméně 6× ročně.

Ke znečištění komínů především přispívá nekvalitní palivo, v případě topení dřevem, je třeba aby bylo nejméně dva roky zpracováno na topení. Když je dřevo čerstvé, má špatnou výhřevnost, dehtuje a komín se velice rychle zanese sazemi. Poté stačí trochu více zatopit a požár sazí v komíně je tu.

Ilustrační foto

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet