Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajskou soutěž v TFA na Bohdance v roce 2019 opět vyhrál Radek Kladiva

U malebné rozhledny Bohdanka, která je od roku 2011 dominantou nad obcí Bohdaneč na Kutnohorsku, se ve čtvrtek 23. května 2019 uskutečnil v pořadí už osmý ročník krajské soutěže v disciplínách TFA „O pohár ředitele HZS Středočeského kraje“.

Slavnostního nástupu závodníků, rozhodčích i organizátorů se zúčastnil i ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš, který všechny přítomné pozdravil spolu se starostou obce Bohdaneč Milanem Dlouhým.

I přes nepřízeň počasí přilákala letošní soutěž rekordní počet závodníků. Z původně přihlášených 90 soutěžících nakonec do areálu rozhledny přijelo poměřit síly a vytrvalost 83 borců, mezi kterými ani tentokrát nechyběli zástupci profesionálních sborů z dalších sedmi krajů.

Po třech leteech se na start opět postavil i ředitel územního odboru Benešov plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D. Podle pravidel soutěže bylo stejně jako v minulých letech startovní pole rozděleno do kategorií A (do 40 let) a B (nad 40 let).

V boji o putovní pohár družstev se každému středočeskému územnímu odboru sčítaly časy tří nejlepších závodníků.

Všichni účastníci museli nejdříve zvládnout sedm vyčerpávajících disciplín – roztažení a balení hadic, překonání dvoumetrové bariéry, šedesát střídavých úderů palicí do hammer boxu, transport figuríny vážící 80 kilogramů, přenesení dvou kanystrů naplněných vodou a vytažení břemene lanem do prvního patra rozhledny.

Pak je ovšem čekal úkol nejtěžší, a to výstup po celkově 216 schodech do nejvyššího patra na vyhlídkový ochoz rozhledny Bohdanka. To vše v zásahovém obleku s helmou a s dýchacím přístrojem na zádech jako zátěží.

O fyzické náročnosti soutěže svědčí fakt, že na vrcholu byla tradičně připravena posádka středočeské záchranky s kyslíkem a defibrilátorem.

Roli favorita potvrdil několikanásobný vítěz soutěže Radek Kladiva z územního odboru Benešov, který vše zvládl za 4:04,15 minuty. Druhé a třetí místo bylo také stejné jako v loňském ročníku. Trojlístek vítězů se tak od minule nezměnil, všichni ovšem své časy oproti minulému roku zlepšili.

Také v kategorii B se z vítězství radoval obhájce loňského prvenství Kamil Němec z územního odboru Benešov (04:01,28). Se svými kolegy navíc zopakoval loňský triumf v týmové soutěži, takže velký putovní pohár bude i další rok zdobit vitrínu na benešovské stanici.

Poděkování za přípravu i průběh soutěže, patří také organizátorům z benešovského územního odboru a Sportovnímu klubu HZS Středočeského kraje, ale také rozhodčím, zdravotníkům i vedení obce Bohdaneč.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky_Bohdanka_2019.pdf zobrazit online PDF 720 kB