Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úspěšný Den s IZS se v pátek konal ve Frýdlantu nad Ostravicí, určen byl pro místní základní školy

Město Frýdlant nad Ostravicí (odbor školství a kultury, okres Frýdek-Místek) společně s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, místními dobrovolnými hasiči, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Policií České republiky připravili na páteční dopoledne 12. 4. 2019 pro žáky 8. tříd dvou frýdlantských základních škol preventivně výchovnou akci, nazvanou Den s integrovaným záchranným systémem (IZS).

Téma ochrany obyvatelstva a chování občanů při mimořádných událostech je přitom jedním z průřezových témat školního vzdělávacího programu.

Na několika stanovištích si žáci vyslechli poutavý výklad odborníků z jednotlivých složek IZS o tom, co dělat v případě, že budou účastníky nějaké mimořádné události, jak poskytnout první pomoc a také jak se zachovat v případě, že se stanou svědky nějaké činnosti, která je v rozporu se zákony a dalšími předpisy naší země.

Školáci měli možnost prohlédnout si vybavení záchranných složek. Zprvu poněkud pasivní přístup dospívajících žáků se podařilo přednášejícím vždy změnit v poměrně živou, věcnou a pro děti jistě přínosnou diskusi.

Akce se zúčastnilo celkem kolem 180 žáků a pedagogů. Kvůli nepříznivému počasí zůstala na venkovní ukázce pouze rozměrná technika hasičů, ostatní stanoviště byla přesunuta do prostor hasičské zbrojnice místních dobrovolných hasičů.

Se získanými informacemi budou ještě žáci dále pracovat ve svých třídách, kde budou vyplňovat kvízy a zpracovávat další úkoly podle pokynů pedagogů. Nejlepší zástupci z jednotlivých tříd vytvoří školní týmy, které se proti sobě utkají ve vědomostně-dovednostní soutěži s bezpečnostní a záchranářskou tématikou. A ta se bude konat ve středu 24. 4. 2019 v kulturním domě ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet