Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Nýrsku proběhlo prověřovací cvičení s tématem požáru lisovny plastů

V pátek 12.dubna se v podvečerních hodinách uskutečnilo prověřovací cvičení s mezinárodní účastí v areálu firmy Okula Nýrsko a.s. Tématem cvičení byl požár lisovny plastů a přilehlé výškové kancelářské budovy ve které zůstalo několik osob.

Na místo se dostavili postupně podle poplachového plánu dobrovolné jednotky z Nýrska, Janovic nad Úhlavou, Pocinovic, Stražova, Zelené Lhoty, Běhařova, Bystřice nad Úhlavou a jednotka HZS Klatovy. Vzhledem k blízkosti hranic přijela také dobrovolná jednotka z německého Neukirchenu b.Hl.Blut.

Pro navození reálnější situace bylo čtvrté patro kancelářské budovy zakouřeno a byli v něm umístěni tři živí figuranti a 3 figuríny. Jejich vyhledání a následná záchrana snesením po schodech na nosítkách důkladně prověřila schopnosti zasahujících hasičů kteří se v celé budově mohli pohybovat jen za použití dýchacích přístrojů.

K lokalizaci a následné likvidaci simulovaného požáru bylo nasazeno celkem 10 cisteren a 2 vysokozdvižné plošiny. Nasazeno bylo celkem 69 hasičů. Hlavním cílem celého cvičení bylo prověřit schopnost spolupráce a koordinace jednotek u požáru rozsáhlejších průmyslových provozů a také schopnost spolupráce s jednotkou německých hasičů, která kromě cisterny přijela právě s vysokozdvižnou plošinou. Její nasazení by u takto rozsáhlých požárů bylo v reálné situaci velmi pravděpodobné.

U jednotek JPOV pak byla prověřena jejich schopnost zřídit sací stanoviště a zajistit tak dodávku vody.

Po skončení cvičení bylo provedeno vyhodnocení celého zásahu. Velké poděkování patří firmě Okula Nýrsko, která poskytla své výrobní a kancelářské prostory pro takto rozsáhle cvičení.

Jan Kolář
JSDHO Nýrsko
Sdílet