Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolné jednotky z Kolínska trénovaly vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

Ve dnech 13.–14. dubna 2019 se na územním odboru Kolín konala cyklická odborná příprava pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů předurčených pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Odborná příprava probíhala na stanici HZS Říčany a v areálu hasičské zbrojnice jednotky požární ochrany Praha-Dubeč a účastnily se jí JPO II/1 Senohraby, JPO III/1 Mnichovice, JPO III/1 Kostelec nad Černými lesy a JPO III/1 Pečky.

Stěžejním cílem kurzu byla zejména taktika zásahu u dopravních nehod, dále technika vyprošťovacích prací a poskytování předlékařské pomoci zraněným osobám.

Teoretická část školení se uskutečnila na stanici v Říčanech, kde si všichni účastníci školení nejprve zopakovali základní informace ohledně příjezdu a ustavení zásahové techniky na místo události a použití osobních ochranných pomůcek.

Zároveň se seznámili s bezpečnostními systémy a konstrukčními prvky vozidel a procvičili si základní nácviky předlékařské pomoci.

Samotná praktická výuka probíhala v areálu zbrojnice JSDHO Praha-Dubeč, kde byly připraveny čtyři vraky osobních automobilů.

Zúčastněné jednotky si v rámci výcviku postupně vyzkoušely různé modelové situace zásahu na dopravní nehodu ve vazbě na zajištění stabilizace vozidel, provedení protipožárního opatření a techniku vyproštění zraněných osob.

Poděkování za zdárné provedení akce patří lektorům z říčanské stanice a členům jednotky SDH obce Praha-Dubeč za zapůjčení prostor pro praktický výcvik.

Sdílet