Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Demonstrace bude. Dnes o tom rozhodli odboráři hasičů, policistů a státních zaměstnanců

Kvůli plánovanému snížení platů veřejných zaměstnanců o čtyři procenta možná vyjdou policisté a hasiči demonstrovat do ulic. Stěžují si, že s nimi o chystaných škrtech v rozpočtu nechce jednat ani ministerstvo vnitra, ani předseda vlády.

Kvůli plánovanému snížení platů veřejných zaměstnanců o čtyři procenta možná vyjdou policisté a hasiči demonstrovat do ulic. Stěžují si, že s nimi o chystaných škrtech v rozpočtu nechce jednat ani ministerstvo vnitra, ani předseda vlády.

Odbory jakoukoliv variantu úspor odmítají a obrátily se proto na vedení resortu i premiéra Jana Fischera. „Na naší slušnou argumentaci ale zatím bohužel nikdo nereagoval. Vzhledem k velkému zájmu o tuto problematiku si tedy patrně na začátek prosince zamluvíme místo před Strakovou akademií," řekl k tomu Právu šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Zároveň s odkazem na interní anketu dodal, že případná demonstrace má už teď podporu více než 80 procent policistů. „Máme také signály, že by se k protestům připojili i hasiči," poznamenal Štěpánek. Stávka policistů ale nehrozí, protože zákon jim to neumožňuje.

Na stránkách Odborového svazu hasičů je o takové podpoře prakticky rozhodnuto. Jak se přesně píše v článku z 16. 11. 2009 : „Tentokrát opravdu VŠICHNI PŘÍSLUŠNÍCI A ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ BY SE MĚLI PŘIPRAVIT, ŽE MOŽNÁ POJEDOU DO PRAHY DEMONSTROVAT, že nejsou ovce, které si nechají líbit úplně všechno. Nenechte se odradit řečmi „stejně se nic nevyřeší“ a podobně. Tak mluví hospodští hrdinové, líní zvednout zadek dokonce i když jim někdo pod ním již zapaluje koudel. Nebo čekají, že to za ně vybojuje někdo jiný. Kdy jindy, když ne teď? Kdo jiný, když ne my všichni? A z jakého ještě důvodu, když ne kvůli tomu, že vám chtějí vzít peníze?"

Odborový svaz ve svém prohlášení apeluje i na samostatné odbory pražských hasičů : „Obracíme se i na příslušníky a zaměstnance HZS hlavního města Prahy, vyhlásíme-li demonstraci, přijďte, máte to doma a jde i o Vaše platy !

Ministerstvo vnitra má na příští rok dostat o čtyři procenta méně peněz na platy všech svých zaměstnanců, což podle odborářů po rozpočítání na jednotlivé policisty znamená snížení tarifu až o sedm procent.
„Navíc nikdo nemůže garantovat, že toto snížení by bylo jen na rok, ostatně jak by to mohla zaručit vláda, která v polovině příštího roku skončí,“ konstatoval šéf policejních odborů.

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková v neděli označila úvahy o demonstraci za předčasné. „Návrh státního rozpočtu je v současné době předmětem jednání Poslanecké sněmovny. Ministerstvo vnitra vyvíjí veškeré úsilí a zpracovalo argumenty odůvodňující nezbytnost zachování dosavadní úrovně platů příslušníků bezpečnostních sborů," uvedla k tomu mluvčí resortu.

Zástupci odborových svazů se včera 20. 11. 2009 dohodli na tom, že demonstrovat budou pravděpodobně v den, kdy bude Poslanecká sněmovna ve třetím čtení projednávat rozpočet na příští rok.

„Lze očekávat, že protest bude ve druhém prosincovém týdnu. Mezi 9. a 11. prosincem,“ řekl šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Demonstrace se pravděpodobně odehraje někde mezi budovou Poslanecké sněmovny a Strakovou akademií. O přesném místu ale odboráři ještě jednají. Schůzky se zúčastnily kromě policistů a hasičů také odbory školství, státních zaměstnanců, civilních zaměstnanců armády a další. Podle odhadů odborářů, by mohlo na demonstraci dorazit dva až tři tisíce lidí.

Jak našemu serveru POŽÁRY.cz potvrdil kpt. PhDr. Petr Kopáček, tiskový mluvčí MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, vedení hasičů si riziko snížení platů velmi dobře uvědomuje. „Děláme vše, abychom snížení úplně zastavili případně ho snížili na úplné minimum. Je to opravdu o jednání, která intenzivně pokračují“.

Váš názor na chystanou demonstraci můžete sdělit v diskuzi pod článkem, případně hlasovat v anketě.

-kaw-

Sdílet