Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dny IZS 2019 proběhly v Jablonci nad Jizerou, odborné konference se zúčastnili významní hosté

Ve dnech 17. a 18. dubna 2019 se v Jablonci nad Jizerou konala pod záštitou MUDr. Přemysla Sobotky, náměstka hejtmana Libereckého kraje pro resort zdravotnictví, odborná konference Dny IZS 2019.

V rámci středečního dopoledního programu vystoupil za HZS Libereckého kraje plk. Ing. Jiří Kovalský, Ph.D., ředitel ÚO Semily. Ve své prezentaci shrnul z pohledu velitele zásahu a organizátora loňské Taktické cvičení IZS TUNEL, které se konalo v oblasti Říkovských tunelů.

Poprvé zde tehdy na území Libereckého kraje byla aplikována STČ IZS č. 15 Mimořádnosti v provozu železniční osobní dopravy a to navíc v těžce dostupném terénu, což přineslo mnoho nových poznatků v práci celého IZS a navíc i nutné spolupráci s drážními subjekty.

Dodatečně tak byly diskutovány otázky efektivnější záchrany a evakuace zraněných nejen leteckou cestou, umístění týlového prostoru, štábu velitele zásahu a zejména spojení pomocí digitálního spojení na kanálu IZS 112.

Závěrem bylo konstatováno, že je třeba cvičit i v menších formátech na operační a taktické úrovni, kdy se zasahující ještě hlouběji seznámí se zvyklostmi a možnostmi dalších záchranných složek.

V odpolední části konference se ujal slova ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil. Ten vystoupil s přednáškou v rámci hlavních témat KOMUNIKACE (operační středisko jako kontaktní místo, …)

Ředitel HZS Libereckého kraje se zaměřil na nové trendy v oblasti tísňové komunikace, která se týká všech složek IZS. Posluchače seznámil s otázkami implementace nové připravované legislativy EU v oblasti tísňové komunikace a s tím souvisejícími novými technologickými postupy, zejména v oblasti lokalizačních metod, tísňových SMS či tísňové komunikaci zdravotně handicapovaných o­sob.

Sdílet