Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Uhlířských Janovic dorazila nová Scania, cisternu pro hasiče vyrobili ve slatiňanském Kobitu

Cisternovou automobilovou stříkačku Scania pořídilo pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů město Uhlířské Janovice. Vůz za 7 464 127 korun včetně DPH dodala firma Kobit – THZ, na financování se podílela Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Pro stavbu vozu, lakovaného pouze do odstínu RAL 3000, byl použit podvozek Scania P440 B4×4HZ s kabinou pro mužstvo CrewCab CP 28L a rozvorem 4 350 mm. Motor DC13 o výkonu 324 kW standardně pohání kola zadní nápravy, pohon přední je připojitelný.

O přenos hnacích sil se stará automatizovaná převodovka GRS905R s intardérem.

Zásuvka Rettbox-air sdružuje přípojný bod pro doplňování tlakového vzduchu s dobíjením a konzervací akumulátorů, po nastartování Scanie se samočinně odpojí.

Vozidlové radiostanice jsou v cisterně dvě – analogová Motorola a digitální TMP 700. Druhý obslužný bod radiostanice je v podobě reproduktoru a mikrofonu u ovládacího panelu čerpadla.

Dýchací přístroje jsou umístěny v opěradlech zadní řady sedadel a opěradle sedadla velitele. Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou umístěny ruční svítilny PELI 9410 LED, v dalších čtyřech radiostanice Motorola DP 2600 Mototrbo.

V dosahu velitele je uchycen ruční pracovní světlomet a výjezdový tablet, v zorném poli řidiče pak 5" displej couvací kamery.

V prostoru předního nárazníku najdeme elektrický lanový naviják Rhino 8 s tažnou silou 35 kN a jištěním proti přetížení. Pod ním je asanační lišta, vedle něj pak dálkově ovládaná lafetová proudnice Protek Style o výkonu 800 litrů za minutu a dostřiku 30 metrů.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen teleskopicky výsuvný osvětlovací stožár TVS-01 se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Vysunout jej lze až do výšky 5 metrů nad úrovní terénu. Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla zapuštěná do okapových lišt.

Čerpací zařízení THZ 3000 pracuje v nízkotlakém nebo vysokotlakém režimu, jeho výkon je 4 000, respektive 250 litrů za minutu. Přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Nádrž na hasební látky je vyrobena z nerezavějící oceli. Vejdou se do ní 4 000 litrů vody a také 240 litrů pěnidla.

Hygienické prostředky – tekuté mýdlo v zásobníku, ubrousky, ofukovací tryska – jsou uloženy na výsuvném prvku v pravé zadní skříni vozu.

Sdílet