Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po závadě na hydraulickém rameni byl zraněn strojník

Dne 21. 11. 2009 v 09:08 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ve Valašském Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u garáže rodinného domu došlo k pracovnímu úrazu jednoho muže při práci s hydraulickým ramenem nákladního auta zn. Liaz.

Asi pětatřicetiletý autodopravce vytahoval pracovní stroj z garáže domu pomocí hydraulické ruky svého nákladního auta a chtěl ho naložit na korbu. Při vytahování stroje došlo k technické závadě na hydraulickém nakládacím ramenu a k následnému skřípnutí jeho horní končetiny k vozidlu. Muž utrpěl dvojitou zlomeninu zápěstí a předloktí.

Muž byl celou dobu při vědomí a sám také z počátku naváděl majitele domu k první pomoci. Nejdříve požádal o přeseknutí hadice hydrauliky, což však nepomohlo k uvolnění sevření. Dál požádal o vypnutí motoru nákladního auta, což se asistujícím nepovedlo. Na místo museli vyjet hasiči.

Hasiči byli ze záchranářů na místě jako první. Muž byl uvězněn mezi ovládacím panelem, poškozeným hydraulickým ramenem a opěrnou hydraulickou nohou nákladního auta. Velitel zásahu bleskově zhodnotil situaci a okamžitě rozhodl o použití rozpěrného válce a hydraulických rozpínacích nůžek. Postupně bylo uvolněno sevření a tlak na zraněnou ruku. Hasičům se podařilo zraněného vysvobodit během několika minut a právě v době příjezdu zdravotnické záchranné služby. Muž byl předán lékaři a po dalším ošetření byl odvezen do nemocnice.

Po vysvobození zraněného hasiči zlikvidovali uniklý olej z násilně přerušeného vedení hydrauliky ramene a zabránili znečištění okolí.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


 
-swo-

Sdílet