Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení jednotek požární ochrany v Jankovicích

Je pátek 20. listopadu a v zemědělské usedlosti v obci Janovice probíhají rekonstrukční práce v prostoru půdy a bývalého seníku. Před 16. hodinou dojde k porušení propanbutanové láhve a při práci s otevřeným plamenem dojde v půdním prostoru k požáru od hořáku svařovací autogenní soupravy. Požár se rychle šíří do okolních prostor. Poté dojde k výbuchu propanbutanové láhve uložené v půdní části seníku. Výbuchem je částečně poškozena konstrukce krovu a statika střešní konstrukce. V půdním prostoru, prostoru seníku a dílny se nachází tři zraněné osoby. Jedna osoba zmateně pobíhá v okolí objektu.

Popisovaná událost byla naštěstí jen simulovaná a jednalo se o cvičení připravené pro jednotky profesionálních hasičů z Mariánských Lázní a Toužimi a jednotky dobrovolných hasičů obcí Teplá a Mnichov. K události bylo povoláno pět hasičských cisteren a na dvě desítky hasičů.

Po celou dobu zásahu bylo velení záměrně přenecháno veliteli dobrovolných hasičů z Teplé, který si tak měl možnost vyzkoušet velení většímu počtu záchranářů při akci s více záchrannými pracemi a řízení kolegů od profesionálních jednotek.

Hasiči měli po příjezdu na místo za úkol provézt průzkum místa události, rozvinout útočné proudy, vyhledat zraněné osoby a poskytnout jim předlékařskou pomoc. Dále museli vynést autogenní soupravy a postarat se o jejich ochlazení. Zabezpečit narušenou střešní konstrukci proti zřícení a v neposlední řadě také poskytnout posttraumatickou intervenční pomoc osobě zmateně pobíhající kolem domu.

Celé cvičení mělo zúročit znalosti z „výcvikového roku – požáry budov, požáry plynů, požáry v podkroví, zemědělské objekty, požáry acetylenu", ověřit schopnosti a rozhodovací proces velitele JPO Teplá a procvičit spolupráci jednotek JPO.

Zraněné osoby simulovali figuranti se zavěšenými cedulkami s popisem svých zranění a celou situaci dokresloval hustý dým, který vzniky díky vyvíječi kouře a rozprostřel se po celém objektu.

Rozhodčí, kteří na místě vše pečlivě sledovali a hodnotili práci hasičů, na závěr shrnuli cvičení jako velmi positivní a drobné nedostatky, které se odhalily, budou inspirací pro další podobná cvičení nebo speciální výcvikové akce.

prap. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-swo-

Sdílet