Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chataři zachránili matku se synem po pádu do řeky

Z více než patnáctimetrové výšky se v sobotu 21. listopadu krátce po půl druhé odpoledne zřítil do studené řeky čtyřletý chlapec. Neštěstí se stalo v Lokti na Sokolovsku. Matka se svým synem se procházela po vyhlídkové trase vedoucí nad řekou Ohře.

Z více než patnáctimetrové výšky se v sobotu 21. listopadu krátce po půl druhé odpoledne zřítil do studené řeky čtyřletý chlapec. Neštěstí se stalo v Lokti na Sokolovsku. Matka se svým synem se procházela po vyhlídkové trase vedoucí nad řekou Ohře.

V jednom místě se chlapec dostal za dřevěné zábradlí a spadl dolů. Matka okamžitě skočila za ním. Nikdo další v té chvíli na stezce nebyl, matka se svým synem měli obrovské štěstí, že jejich pád viděli dva obyvatelé Lokte, kteří zrovna v tu chvíli pracovali na zahrádce na druhém břehu řeky. Kamil Pavelka s Lubošem Varhnem vše ihned nahlásili na tísňovou linku a zároveň nasedli do loďky a rychle jeli na pomoc. Mezitím na místo vyrazila zdravotní záchranná služba a tři jednotky hasičů – profesionální hasiči ze stanice Sokolov, místní jednotka dobrovolných hasičů z Lokte (JPO III) a dobrovolní hasiči z Horního Slavkova (JPO II).

Matka se synem spadli do vody jen pár desítek metrů před jezem a navíc teplota vody je už velmi nízká. I když první jednotka byla na místě za šest minut, v takto chladné vodě a v proudu před jezem jim život zachránil pohotový zákrok svědků události. „Když jsme přijeli na místo, oba dva už byli z vody venku a schovaní v zahradní chatce u kamen. Počkali jsme na příjezd sanitky a předali je zdravotníkům,„ popsal událost velitel loketských hasičů Antonín Kozel.

Podle mluvčího karlovarské záchranné služby Lukáše Hutty bylo dítě podchlazené a záchranáři ho převezli na dětské oddělení sokolovské nemocnice. „Když nám vyhlásili poplach na záchranu osob z vody po pádu ze skály v Zahradní ulici v Lokti, obávali jsme se nejhoršího. To místo známe, takže jsme věděli, že jsou ve velkém nebezpečí. To, že je včas z vody vytáhli ti dva, jim opravdu zachránilo život,“ potvrdil na místě také velitel družstva z Horního Slavkova.


Martin Kasal
JSDH Horní Slavkov

-swo-

Sdílet