Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Už osmý metodický výcvik absolvovali instruktoři vyprošťování jihomoravských ha­sičů

Ve dnech 11.- 12.4. se v areálu firmy Metalšrot Tlumačov a.s., provozovna Brno a ve školícím středisku HZS Jihomoravského kraje v Tišnově uskutečnilo v pořadí již osmé metodické zaměstnání instruktorů vyprošťování u dopravních nehod všech hasičských stanic HZS JmK a zaměstnanců Hasičské záchranné služby SŽDC, provozní obvod Brno.

Dvoudenní zaměstnání bylo rozděleno na dvě části. První den probíhal v areálu firmy Metalšrot Tlumačov praktický výcvik s vyprošťovacími nástroji. Díky ochotě vedení firmy byly pro naše hasiče připraveny na dvě desítky vraků osobních vozidel, na kterých si instruktoři vyzkoušeli své znalosti a dovednosti při stabilizaci vozidel a práci s nástroji.

Zároveň si zkusili některé nové postupy při manipulaci s vozidly a dělení karoserie vozidel. K dispozici měli kromě nářadí a výbavy technického automobilu ze stanice Brno-Lidická také několik sad vyprošťovacích zařízení Holmatro, Weber a akumulátorové nástroje firmy Lukas.

Dopolední část druhého dne se uskutečnila ve školícím zařízení v Tišnově a byla věnována problematice alternativních pohonů vozidel s důrazem na elektromobily. Vzhledem ke skutečnosti, že těchto vozidel bude na našich silnicích přibývat, je důležité, aby byli hasiči seznámeni nejen se samotnou konstrukcí vozidel a technologií, ale zvláště s riziky, která jsou s provozem těchto vozů spojená.

Po skončení teoretické části byla pro naše instruktory připravena praktická ukázka a seznámení s elektromobily Tesla Roadster, VW Golf, VW Passat GTE a BMW i3.

Při ní si mohli hasiči vozidla doslova „osahat“ a důkladněji se seznámit s touto technologií. Jejich dotazy jim zodpověděli zaměstnanci firem, které nám vozidla pro výcvik zapůjčily. Na tomto místě bychom rádi poděkovali za projevenou přízeň panu Sigmundovi z firmy Metalšrot Tlumačov, pobočka Brno, panu Berkovi z firmy E-ON, pánům Fraňkovi a Machalovi z firmy Renocar a.s. a panu Klenovcovi a zaměstnancům autocentra ROS a.s., bez jejichž pochopení a vstřícnosti by se mohlo podobné zaměstnání jen těžko uskutečnit.

ppor. Ing. Ivo Jirásek
velitel čety požární stanice Lidická
Sdílet