Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči v Bučovicích na Vyškovsku nacvičovali záchranu osob ze sutin

Tým jihomoravských hasičů, se specializací na záchranu zavalených osob a stabilizaci staticky narušených konstrukcí, trénoval minulý týden v Bučovicích na Vyškovsku. V areálu objektu bývalé „Středopily“, na ulici Ždáňská, cvičili hasiči záchranu zavalených osob v reálných podmínkách.

Díky ochotě majitelů areálu se naskytla pro Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje unikátní možnost zorganizovat výcvik pro střelmistry a příslušníky s odborností na stabilizaci. Na reálných sutinách pak proběhla příprava celkem čtyř náročných scénářů.

Praktický výcvik byl rozdělen do tří dnů. V prvním dni si příslušníci zopakovali využití a nasazení minimální stabilizační sady. Ty jsou umístěné na hasičských stanicích typu C1.

Jednalo se zejména o primární nasazení při záchraně zavalených osob ve výkopech, stabilizaci těžkého břemene při jeho zvedání a základní využití vybavení při vertikální a horizontální stabilizaci staticky narušené konstrukce.

Druhý den byli účastníci výcviku rozděleni do tří týmů a postupně nasazeni na čtyřech náročných stanovištích. Zde procvičili formy průzkumu a nasazení dostupných prostředků pro vyhledávání osob v sutině, zajištění nestabilních částí nosných konstrukcí, řešení záchrany zavalené osoby v hloubce cca 3,5 m a vyproštění osoby zavalené těžkým břemenem.

Třetí den dopoledne zhodnotili výcvik. Seznámili se se zásahy všech územních odborů za poslední pololetí formou prezentací a fotografií.


Tým je tvořen příslušníky z hasičských stanic Břeclav, Hodonín, Znojmo, Tišnov, Vyškov, Blansko a stanice Lidická z Brna. Z každé hasičské stanice prochází výcvikem maximálně tři příslušníci, kteří poté předávají získané informace kolegům na směnách.

Základní stabilizační sadou a prostředky pro záchranu disponují všechny územní odbory Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Nabízená pomoc tohoto typu je díky tomu pro obyvatele rychleji a účelněji dostupná, než tomu bylo v předešlých letech.

Poděkování za pomoc při organizaci patří zejména řediteli UO Vyškov plk. Ing. Václavu Kovářovi, starostovi Kozlan Mgr. Karlu Popíšilovi, majitelům areálu bývalé „Středopily“ a v neposlední řadě vedení KŘ HZS Jmk za podporu celé akce.

ppor. Ing. Ondřej Šesták
stanice Židlochovice
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet