Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v chatové oblasti Štěnkov likvidovaly čtyři jednotky, všechny osoby stihly utéct

Požár chaty v chatové oblasti Štěnkov byl nahlášen na krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje ve čtvrtek 25. dubna 2019 v brzkých ranních hodinách v 04:06 hod. Na místo byly vyslány čtyři jednotky hasičů, profesionální z centrální hradecké stanice a JSDH Třebechovice pod Orebem, Týniště nad Orlicí a Černilov.

Už při příjezdu jednotek na místo události byl objekt celý v plamenech, na místo se sjelo sedm hasičských cisteren. Všechny osoby stihly z chaty před rozšířením požáru utéct, nikdo nebyl zraněn.

Vzhledem k pokročilé fázi požáru se hasiči soustředili především na ochranu a ochlazení okolních blízkých chat, aby se požár nerozšířil i na ně. Hasičům se nakonec skutečně podařilo ostatní objekty uchránit, okolní chaty zkontrolovali ještě termokamerou.

Po hodině od nahlášení události měly jednotky požár lokalizován a v 05:55 hod. ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Během dohašovacích prací museli hasiči část konstrukce chaty rozebrat, aby odhalili i skrytá ohniska. Požářiště bylo nakonec nad ránem předáno majiteli s tím, že musí zajistit dohlídku do dnešních 20:00 hod.

Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování, ale s největší pravděpodobností jej zavinila technická závada na ohřívači vody. Škoda byla předběžně vyčíslena na celkových 700 tisíc korun, z toho je škoda 600 tisíc korun na chatě samotné a 100 tisíc korun na vedlejší chatě, která byla poškozena žárem.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet